ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα στα τρία για τον ασφαλιστικό κλάδο

12:17 - 26 Φεβ 2020 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Ένα στα τρία για τον ασφαλιστικό κλάδο
Σειρά αιτημάτων έχει καταθέσει η ασφαλιστική κοινότητα στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων. Φαίνεται ότι ένα από τα τρία βασικά γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση και μάλιστα στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2021- 2024, το οποίο θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους μέσα στον Απρίλιο. Βέβαια η προσδοκία της ασφαλιστικής κοινότητας ήταν μεγαλύτερη.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών η φορολογική έκπτωση της δαπάνης για ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα γίνει πράξη άμεσα. Δεν παρέλειψε βέβαια ο υπουργός να ρίξει και μια σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακή... μπηχτή λέγοντας ότι θα υπάρξουν έλεγχοι για τις αυξήσεις σε νοσοκομειακά προγράμματα. 
 
Σε σχέση πάντως με τις φυσικές καταστροφές το αίτημα των εταιριών είναι πάγιο εδώ και χρόνια. Σημειώνεται ότι  μόλις το 16% των κατοικιών έχει τέτοια ασφάλιση ενώ όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλ. Σαρρηγεωργίου αν όλα τα σπίτια σε Μάνδρα και Μάτι ήταν ασφαλισμένα οι αποζημιώσεις στη Μάνδρα θα έφθαναν τα 82 εκατ. και στο Μάτι τα 240 εκατ. ευρώ!  Αντίθετα σήμερα δόθηκαν:

• στη Μάνδρα: 12,3 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις πλημμύρες.

• στο Μάτι: 36 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις φωτιές

Προς το παρόν πάντως σε αναμονή είναι τα κίνητρα για την επέκταση του 3ου πυλώνα (συνταξιοδοτικά προγράμματα) , η συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας, και η δυνατότητα αποταμίευσης στον 2ο πυλώνα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (επικουρικές, επαγγελματικά ταμεία).

Υπέρ της πρόβλεψης φορολογικών κινήτρων τάχθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι τα παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ), που έχουν εισαχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω Κανονισμού άμεσα εφαρμοστέου και στην Ελλάδα, στηρίζονται και παρέχονται στη βάση κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας, παράγονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, κατόπιν έγκρισης τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, άρα υπάρχει το  εχέγγυο της υψηλής ποιότητας.

Επίσης , ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η Πολιτεία  να τον αναγνωρίσει ως κομβική  συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, και, κατά δεύτερον, να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.