ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές κουβέντες μεταξύ ΥΠΑΝ και ΕΣΕΕ για τις Κυριακές

10:33 - 16 Ιαν 2013 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Σε τροχιά ολικής σύγκρουσης βρίσκεται η ΕΣΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας. Κατά τη διάρκεια ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, κατηγόρησε τον υπουργό και τον υφυπουργό κ.κ. Χατζηδάκη και Σκορδά ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αιτία το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμμένει στην αρχική του θέση για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ενώ «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η φημολογία για δυνατότητα ανοίγματος καταστημάτων franchise. Πάντως η πλειοψηφία των εμπόρων αλλά και οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν «Κυριακάτικο άνοιγμα» ζητώντας να λειτουργήσουν δοκιμαστικά τα καταστήματα 7 Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο. Ωστόσο αυτό δε γίνεται μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ηγεσία του Ανάπτυξης.katastimata160113

Ο κ. Κορκίδης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Αν. Σαμαρά, εκφράζοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ΕΣΕΕ, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, που είναι μέλος, εάν δεν κάνει πίσω το υπουργείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την κίνηση τον εξαναγκάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς όπως σημείωσε οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς "ξεπέρασαν κάθε όριο".

"Εγώ δεν θα ξανασυμμετάσχω σε προσχηματικούς διαλόγους", υπογράμμισε.

Οι εμποροϋπάλληλοι, πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος τους κ. Βασιλόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Δ. Ασημακόπουλος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στη συνέχεια. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει «οι επιπτώσεις από τις λάθος πολιτικές που δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο είναι πιο καταστροφικές.

Ο κ. Μακρής από τον ΣΕΛΠΕ επεσήμανε ότι η πορεία της αγοράς όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα την έχει φέρει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε από το υπουργείο να νομοθετήσει προς όφελος του καταναλωτή».

 

Θετικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ για της "Κυριακές"

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η προτεινόμενη ρύθμιση θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της αγοράς. Οι ίδιοι επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και της απελευθέρωσης του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων το 2005 σημειώνουν ότι υπήρξε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 13,5% όταν το 2004, την χρονιά όπου πραγματοποιήθηκε οι Ολυμπιακοί Αγώνες η αύξηση ήταν 7%.

Σύμφωνα με τους ίδιους και με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ όπου υπάρχει διεύρυνση, υπάρχει θετική επίπτωση στην απασχόληση κατά 1,5-3% και πτώση των τιμών κατά 2,5%.

 

Σκορδάς: "Θα συζητήσουμε με τα κόμματα της συγκυβέρνησης"

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θανάσης Σκορδάς μετά τη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για τον αγορανομικό κώδικα, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς.

Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου Νόμου στη Βουλή».

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.