ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 5λεπτο στα τσιγάρα ανάβει "φωτιές" σε αγρότες και περιπτεράδες!

01:31 - 09 Ιαν 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Το 5λεπτο στα τσιγάρα ανάβει "φωτιές" σε αγρότες και περιπτεράδες!
"Ισοδύναμης" αναποτελεσματικότητας και αδιέξοδης λογικής χαρακτηρίζεται από την αγορά ο πρόσθετος φόρος των 5 λεπτών που ίσως επιβαρύνει τα καπνικά για να μην επιβληθεί τελικά το αντίτιμο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με παράγοντες της λιανικής αγοράς καπνικών, ο νέος φόρος έρχεται να προστεθεί στο φορολογικό τσουνάμι που ήδη πλήττει την κατανάλωση, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού και γεννώντας ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα μέσω της πρόσθετης φορολόγησης.

 

"Η συνολική φορολογία θα φτάσει στο 90% περίπου της λιανικής τιμής του πακέτου, αφήνοντας μόνο 10% της τιμής (3-4 λεπτά ανά πακέτο) για τη βιομηχανία, το χονδρεμπόριο και το περίπτερο, σε σχέση με περίπου 25% το 2009" τονίζουν στο "R" παράγοντες της αγοράς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα, σε συνέντευξη τύπου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων, εφόσον αυξηθεί ο φόρος στα καπνικά προϊόντα. "Αν υπάρξει αύξηση φόρου κατά 5 ευρώ και πάνω στο κιλό ψιλοκομμένου καπνού ή ανά 1.000 τσιγάρα, η μείωση των φορολογικών εσόδων θα είναι κατά 10% το 2014", είχε πει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της απώλειας δημοσίων εσόδων στο 1 δις, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου.

kapnosta090114

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τις συνέπειες του νέου φόρου, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ασήμαντος όμως ακολουθεί 5 προηγούμενες αυξήσεις στα τσιγάρα, θα υποστούν η πρωτογενής παραγωγή, οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς και η απασχόληση στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

 

15.000 αγρότες στις καλλιέργειες καπνού και 25.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα που βρίσκονται προ των πυλών της πτώχευσης, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν την πραγματική απειλή της εξαφάνισης τους έχοντας ήδη βιώσει το προηγούμενο διάστημα και λόγω των αλλεπάλληλων φορολογικών αυξήσεων σημαντική συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους τους.

 

Την ίδια ώρα, αχαλίνωτο παραμένει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που πυροδοτείται από τη φορολογία και του οποίου η επιτυχής αντιμετώπιση θα μπορούσε να αποδώσει πολλαπλάσια έσοδα για το κράτος σε σταθερή και βιώσιμη βάση. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι το λαθρεμπόριο στοιχίζει 600-650 εκ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία.

 

Το 2013, η παράνομη εμπορία τσιγάρων αναμένεται να ανέλθει στο 20% της νόμιμης από μόλις 5% το 2009 σύμφωνα με στοιχεία της Γεν. Γραμματείας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η αύξηση της φορολογίας καπνικών εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση και επιδείνωση αυτή της τάσης.

lathraia090114

Τελευταία τροποποίηση στις 01:54 - 09 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.