ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέατρο του παραλόγου: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή- Με 24ωρη απεργία απαντά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων- Συστάσεις για ψυχραιμία από ΕΣΕΕ

01:01 - 18 Ιαν 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Θέατρο του παραλόγου: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή- Με 24ωρη απεργία απαντά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων- Συστάσεις για ψυχραιμία από ΕΣΕΕ
Ανοιχτά θα είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και λήγουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σκληρή στάση κρατά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή και απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

 

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων και του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η «λευκή νύχτα» τόνωσαν το τζίρο στην αγορά και υποστηρίζει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί, καθώς φέρνει νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέες απολύσεις.

kiriak170114

Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης. Από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το προτεινόμενο ωράριο είναι 11.00- 18.00.

 

Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

  • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
  • Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, λόγω των χειμερινών εκπτώσεων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΣΘ σημειώνει ότι το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, βάσει του νόμου, καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, με τον Σύλλογο να προτείνει ωράριο 11 το πρωί έως 5 το απόγευμα για όσα καταστήματα λειτουργήσουν.

 

Τα περισσότερα καταστήματα κέντρο της Πάτρας φαίνεται ότι θα είναι ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου σύμφωνα με τοπικά site παρά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης να μην λειτουργήσει η αγορά. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος, αν δει τις σχετικές αφίσες που έχουν αναρτηθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων. Η αφίσα απεικονίζει ένα ημερολόγιο και στην ημέρα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, αναγράφεται ότι η αγορά είναι ανοιχτή.

 

Βάσει νόμου τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν από τις 11 πμ έως τις 6 μμ. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Πάτρα σύμφωνα με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και το βράδυ του Σαββάτου, ημέρα της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, από τις 8 ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

kiriaki170114

Εν τω μεταξύ, σύσταση σε εργοδότες, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να αποφύγουν την Κυριακή, που θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά, τις εντάσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης. Στη δήλωση του, ο κ. Κορκίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«Παρακαλώ θερμά, εργοδότες, εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους στο λιανικό εμπόριο να αποφύγουν τις όποιες εντάσεις κάνουν κακό στην αγορά του κέντρου των πόλεων και κατ'επέκταση βλάπτουν το ελληνικό εμπόριο. Η Κυριακή 19 Ιανουαρίου είναι σύμφωνα με το νόμο, μια από τις 7 Κυριακές που ισχύει προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση των συναδέλφων μας. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος όλα θα κυλήσουν ομαλά και ελπίζω τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές να μείνουν ικανοποιημένοι από μία ιδιαίτερη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 18 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.