ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντώνης Μακρής (πρ. ΣΕΛΠΕ) στο "R": "Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ- Έρχονται πολλά λουκέτα..."

01:01 - 11 Μαρ 2014 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Αντώνης Μακρής (πρ. ΣΕΛΠΕ) στο "R": "Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ- Έρχονται πολλά λουκέτα..."
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά, η οποία- όπως λέει- καταρρέει, κρούει μέσω του "R" ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φετινές εκπτώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους δεν "βγήκαν" σε καμία επιχείρηση του κλάδου ένδυσης- υπόδησης, ενώ οι απώλειες για τους μεγάλους κυμάνθηκαν από 5%-7% και για τις μικρότερες συνοικιακές επιχειρήσεις η πτώση άγγιξε το 25%.

Ειδικότερα, ο κ. Μακρής προβλέπει ότι έρχονται πολλά λουκέτα στην αγορά, επώνυμων ή μη σημάτων. Όπως αναφέρει ακόμη και εταιρείες που επιδείκνυαν αντοχές πλέον βρίσκονται στα όριά τους. Γεγονός απόλυτα φυσικό κατά τον ίδιο, καθώς από το 2009 που ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα οι απώλειες του τζίρου έχουν ξεφύγει από τα όρια της λογικής.

makris100314

"Είναι χαρακτηρηστικό", σημειώνει ο Αντωνης Μακρής,  "ότι σήμερα μία μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί μόλις το 40% του τζίρου που έκανε πριν από μία πενταετία, ενώ ένα συνοικιακό μαγαζί φθάνει μόλις το 20% του τζίρου που εμφάνισε το 2009".  Ως εκ τούτου, συμπληρώνει,  τα λουκέτα που έρχονται θα είναι πολλά, αν και όπως λέει πιο επιρρεπή είναι τα μικρά καταστήματα, τα οποία δεν έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια- αλλά και ούτε μπορούν να αποκτήσουν από την στιγμή που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια- αφενός να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και αφετέρου να προμηθευτούν εμπόρευμα.

 

"Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ", λέει ο Αντώνης Μακρής και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει "καθώς δεν υπάρχει σαφή και προπάντων σταθερή στρατηγική από την πλευρά της Πολιτείας". Σε παρόμοια, όμως κατάσταση βρίσκεται και ο καταναλωτής, ο οποίος πραγματικά δεν ξέρει πια τι ισχύει και τι δεν ισχύει στην αγορά. Χαρακτηρηστικότερο παράδειγμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μολονότι, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, το νόμιμο είναι οι επτά Κυριακές το χρόνο, υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που αποφασίζουν από μόνες τους το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών τους καταστημάτων προκαλώντας και την ανάλογη σύγχυση στην αγορά ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που δρουν κατά βούληση αδιαφορώντας για τις αρχές.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 louke100314

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:37 - 10 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.