ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα κατέθεσε η Μαρινόπουλος

13:43 - 28 Ιουν 2016 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα κατέθεσε η Μαρινόπουλος
Αίτηση για υπαγωγή στο Αρθρο 106Β, δηλαδή πτώχευση εν λειτουργία, υπέβαλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο.

Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον πληροφορίες της αγοράς. Η αλυσίδα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στον κλοιό των 2.500 - 3.000 πιστωτών της, με τις οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. 

Κατά ανθρώπους της αγοράς η ένταξη στο άρθρο εξυγίανσης και προστασίας έναντι των δανειστών ήταν μονόδρομος.  

 

Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή και υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών.

Κατά τις ίδιες πηγές πρόκειται για μια μόνο από τις φάσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.

 

Οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν την λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας διάσωσης είναι ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο της τάξεως του 40%.

 

Το βασικό σενάριο σημειώναμε ήταν η συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία, (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στο συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από την Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών.

 

Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, κάτι το οποίο εμμέσως υπονοεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Μαρινόπουλος την περασμένη Τετάρτη η οποία κάνει λόγο για «συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - αυτές που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής - προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ -, με αποτέλεσμα πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να έχουν μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις προϊόντων.

Ολη η αγορά με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ένα θρίλερ που δεν είναι απλώς για γερά νεύρα, αλλά στη σημερινή συγκυρία φαντάζει εξαιρετικά τρομακτικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 28 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.