ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρινόπουλος: Τα πρώτα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των τραπεζών

07:58 - 12 Σεπ 2016 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Μαρινόπουλος: Τα πρώτα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των τραπεζών
Εξοφλήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων της Μαρινόπουλος ΑΕ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από την προχρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία ύψους 10 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου. Προϋπόθεση αποτελεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργίας μιας νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ. Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν το 25% της «νέας Μαρινόπουλος» στην τιμή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα έχουν δικαίωμα να πουλήσουν πίσω στην Σκλαβενίτη το ποσοστό που θα έχουν αποκτήσει σε προκαθορισμένη τιμή σε πολυετές βάθος.

 

Εφόσον οι τράπεζες ασκήσουν το δικαίωμά τους να αποκτήσουν μετοχές της νέας Μαρινόπουλος και έχουν προηγηθεί αυξήσεις κεφαλαίου, το ποσοστό που θα μπορούν να αποκτήσουν θα μειώνεται ανάλογα.

 

Ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ

-Η ευρύτερη οικογένεια Μαρινόπουλου παρείχε εγγυήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ με ακίνητα προκειμένου να ληφθεί ισόποσο δάνειο από την υφιστάμενη Μαρινόπουλος, το οποίο θα αποπληρωθεί από τη νέα Μαρινόπουλος και τότε οι εγγυήσεις επιστραφούν.

-Η Σκλαβενίτης βάζει 15 εκατ. ενδιάμεση χρηματοδότηση αποκλειστικά για αγορά εμπορευμάτων από τη Μαρινόπουλος 

-Προσέφερε στις τράπεζες εγγυήσεις 15 εκατ. ευρώ προκειμένου ταυτόχρονα να δοθούν συνολικά από τις τράπεζες 55 εκατ. ευρώ.

 

Στη νέα εταιρεία που δημιουργείται και η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Θα μεταφερθούν οι συμβάσεις όλων εργαζόμενων στην νυν Μαρινόπουλος και ταυτόχρονα, όλες οι συμβάσεις leasing και μισθωμάτων, οι οποίες και δεν θα υποστούν κούρεμα.

 

Σε ότι αφορά τους προμηθευτές θα μεταφερθεί το 50% των πιστωτικών υπολοίπων. Ειδικά σε ότι αφορά τους προμηθευτές με μικρά υπόλοιπα, ως 100.000 ευρώ θα καταβληθεί προσπάθεια να μεταφερθεί το σύνολο της απαίτησης ώστε να αποφευχθεί το «κούρεμα».

 

Για τις υποχρεώσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ προβλέπεται η μεταφορά στη νέα εταιρεία, η διαγραφή των προστίμων και η ρύθμιση σε 250 μηνιαίες δόσεις.

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές balloon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

 

Τα 475 εκατ. ευρώ (360 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.