ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρινόπουλος: Πρωτοχρονιάτικο... hangover σε αγορά και Μαξίμου Κύριο

08:40 - 29 Δεκ 2016 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Μαρινόπουλος: Πρωτοχρονιάτικο... hangover σε αγορά και Μαξίμου
Σκιές μαζεύονται πάνω από την πολυθρύλητη συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος και των θυγατρικών αλλά και των 12 χιλιάδων και πλέον θέσεων εργασίας. Σκιές που φέρνουν πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ποντάρει πολλά στη διάσωση της εν λόγω εταιρίας καθώς αφορά το σύνολο της οικονομίας, με χιλιάδες προμηθευτών και παραγωγών να είναι εκτεθειμένοι.

Η καθυστέρηση στην ανάθεση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη σε εισηγητή για να μελετήσει τη δικογραφία των 70 χιλιάδων και πλέον σελίδων έχει φέρει τα πράγματα πίσω. Στο χρόνο (ένας περίπου μήνας) που απαιτείται μέχρι να βγει η απόφαση θα πρέπει να προστεθεί αντίστοιχο διάστημα και για τις όποιες τριτανακοπές. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο δικαστικό μέτωπο.


Επιπλέον σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί μια έντονη φημολογία ότι στερεύουν τα διαθέσιμα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί ότι θα αποτελούσαν μια γέφυρα ρευστότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Πάντως μέχρι στιγμής τα 100 περίπου καταστήματα που λειτουργούν με το ενδιάμεσο καθεστώς έχουν ανοικτές θύρες και με κανονική λειτουργία. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων προμηθευτών για το 2016 ώστε να υπάρχει και για το έτος που φεύγει σαφής εικόνα.


Κυβερνητική παρέμβαση


Η κυβέρνηση, πάντως, μέσω κύκλων του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, θέλησε την Τετάρτη να καθησυχάσει τους εργαζομένους της "Μαρινόπουλος ΑΕ", οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε και κινδυνεύουν να χάσουν το μισθό του Δεκεμβρίου.

 

«Οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος ΑΕ δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία», αναφέρει η κυβέρνηση, μέσω διαρροών.


Και φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ξέρει η κυβέρνηση ότι η απόφαση καθαρογράφεται και πώς είναι τόσο σίγουροι οι "κύκλοι" Φλαμπουράρη ότι η απόφαση έχει βγει (αν και δεν έχει ανακοινωθεί) και μάλιστα είναι θετική για τους εργαζομένους;


Σημειώνεται ότι με βάση το MoU, το χρονοδιάγραμμα του Μηχανισμού Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης προέβλεπε την εκταμίευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή (Σκλαβενίτης) για αγορά εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος, 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων, 15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων και επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για κάλυψη δαπανών. Αντίστοιχα, άλλα 7,5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των δαπανών του Οκτωβρίου και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου. Όμως όπως φαίνεται τα περιθώρια στενεύουν καθώς τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά.


Τα χρονικά ορόσημα

 

Για να κρατηθεί στη ζωή το όλο εγχείρημα θα πρέπει η απόφαση να δημοσιευθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σε χρόνο δηλαδή ρεκόρ καθώς στις 6 Δεκέμβρη δόθηκε σε εισηγητή και λογικά απαιτείται με τιε τριτανακοπές ένα δίμηνο). Άρα θα πρέπει όλα να γίνουν τόσο γρήγορα ώστε να καλυφθεί η αρχική καθυστέρηση των 45 ημερών στην ανάθεση. Όμως τα δύσκολα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση.


Στις 30 Ιανουαρίου λήγει η τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές, ενώ την 14η Φεβρουαρίου, έχει με το σχετικό MoU θέσει ο επενδυτής, δηλαδή, η αλυσίδα Σκλαβενίτης ως απώτατο όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί η όλη διαδικασία διάσωσης καθώς η όποια χρονοτριβή κοστίζει και στον ίδιον. Σημειώνεται πως στο MoU που είχε υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής, ήτοι η αλυσίδα Σκλαβενίτης, οι Τράπεζες και η πλευρά Μαρινόπουλος, μια από τις ουσιώδεις αρνητικές μεταβολές της συμφωνίας, ήταν να μην έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης, μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του 2017.

 

Στο φόντο αυτό οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με αίτημα την καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 29 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.