ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμαχία 4 μεγάλων αλυσίδων κατά της πλαστικής σακούλας

13:39 - 06 Ιουν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στοχεύει πρωτοβουλία από 4 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμποριου Καταναλωτικών Αγαθών.
Με το σύνθημα " Νοιαζομαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο" οι αλυσίδες  Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης και My Market  εγκαινιάζουν σειρά προωθητικών ενεργειών ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων.
 
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως με  μόλις το 1 τοις εκατό να ανακυκλώνεται.
 
Ανά έτος, 363 χρησιμοποιούνται ανά άτομο κατατάσσοντας την Ελλάδα στην  πρώτη θέση στην Ευρώπη καθώς η κατά κεφαλήν χρήση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά  κατα πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που φθάνει τις 175.
 
Στόχος είναι μέσα επόμενα 2 χρόνια η χρήση να μειωθεί στις 90 ετησίως ανά άτομο. 
 
Συμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μεσο όρο  4 σακούλες γεμίζοντας τις με 50% της αντοχής και χωρητικότητας.
 
Το 81% χρησιμοποιείται στην συνέχεια για τα απορρίματά  τους.
 
Σε περίπτωση χρέωσης 1 στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για πλαστική σακούλα ενω το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα.
 
Στην Ουγκάντα και την Αφρική γενικώς έχει καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας ενώ στην Ευρώπη με στόχο την μείωση χρήσης φορολογείται.
 
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η χώρα μας εμφανίζεται εκπρόθεσμη στην συμμόρφωση στην κοινοτική οδηγία για τις πλαστικές σακούλες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες με 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης να περιέχει μικροαστικά.
 
Πάντως όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας κατά την εναρμόνιση της χώρας μας με την Κοινοτική οδηγία και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων στο ελληνικό δίκαιο, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωμένες να χρεώνουν στους καταναλωτές τη χρήση της πλαστικής σακούλας με το κόστος να κυμαίνεται από 5 έως 10 λεπτά ανά σακούλα.
 
Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:16 - 06 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.