ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΤΕπ στηρίζει το Ελληνικό Εμπόριο μέσω εγγυήσεων €400 εκατ.

07:30 - 27 Ιουν 2017 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Η ΕΤΕπ στηρίζει το Ελληνικό Εμπόριο μέσω εγγυήσεων €400 εκατ.
Εγγυήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να καλύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Γράφει η Ειρήνη Σακελλάρη

Αυτό δηλώνουν πηγές της ΕΤΕπ σημειώνοντας πως η κρίση στην Ελλάδα αλλά και η περίπλοκη κατάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν θέτουν εύκολα εκτός ευρωπαϊκού ανταγωνισμού υγιείς επιχειρήσεις. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει μέσω του νέου προγράμματός της η ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες στοιχείο το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική τους μόχλευση. Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις κάνουν κατά μέσο όρο χρήση των εγγυήσεων αυτών για διάστημα 3-5 μηνών ενώ για 1-3 χρόνια οι εξαγωγικές.

Η Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων μέχρι πρότινος εγγυάτο το 85% του συνόλου των υπό χρηματοδότηση έργων των ελληνικών εταιριών ενώ τώρα οι εγγυήσεις η κάλυψη θα διαμορφωθεί στο 100%.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία σχεδιάστηκαν από την EIB λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ιδιαιτερότητα της χώρας μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο που συχνά αδυνατεί να έχει υποστήριξη από το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της χώρας αφού υπάρχουν περιπτώσεις που με δυσκολία γίνονται δεκτές και αυτές ακόμη οι εγγυήσεις των Ελληνικών Τραπεζών.

Η ΕΙΒ θα συνεργαστεί με τις 4 συστημικές τράπεζες καθώς αυτές εκπροσωπούν περίπου το 90% των συνολικών εργασιών στο Ελληνικό Εμπόριο.

Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα αφορά περίπου 300 επιχειρήσεις από 200 που μέχρι πρότινος καλύπτονταν.

Οι προμήθειες που θα δίνονται από τις ελληνικές εταιρίες προς τις τράπεζες και οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος του προγράμματος θα είναι ανταγωνιστικές, αντίστοιχες με εκείνες που πληρώνουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για αντίστοιχες εργασίες.

Η εγγύηση της ΕΤΕπ σημαίνει πως οι πελάτες ή οι προμηθευτές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα διασφαλίζουν την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων που καθορίζονται μέσα από αυτά τα εμπορικά εργαλεία.

Αποδέκτες του προγράμματος είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σ' όλη την Ελλάδα.

Με τα εργαλεία αυτά η ΕΤΕπ καλύπτει ουσιαστικά στις επιχειρήσεις που κάνουν εμμέσως χρήση των εργαλείων της, το κόστος της ανταγωνιστικότητας που για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ερωτώμενες σχετικά με την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης σημείωναν πως αυτό σε γενικές γραμμές είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα πριν ωστόσο λάβουν κάποια συγκεκριμένη θέση επ' αυτού θα ήθελαν να ακούσουν το κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το νέο πρόγραμμα που αφορά τη χρηματοδότηση των εμπορικών δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη όπου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Jonathan Taylor θα βρίσκεται στη χώρα μας και θα έχει συναντήσεις με την Κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν χρηματοδοτεί με ποσοστώσεις τις χώρες μέλη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα κεφάλαια τα οποία διαθέτει για την Ελλάδα ύψους 17 δις. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ της χώρας ενώ για την Κύπρο με 7 δις. ευρώ το 15% του ΑΕΠ.

Η ΕΤΕπ άντλησε από τη διεθνή αγορά την περασμένη χρονιά 75 δις. ευρώ τα οποία και τα διαθέτει σε προγράμματα ανάπτυξης στις χώρες μέλη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.