ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκλαβενίτης: Νew deal με εργαζόμενους για την ενοποίηση με Μαρινόπουλο Κύριο

10:04 - 02 Μαρ 2018 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Σκλαβενίτης: Νew deal με εργαζόμενους για την ενοποίηση με Μαρινόπουλο
Σε νέα επιχειρησιακή σύμβαση στον Όμιλο Σκλαβενίτη κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των βασικών σωματείων των εργαζομένων της επιχείρησης. Με βάση τη αυτή, ο κατώτερος μικτός μισθός ορίζεται στα 800 ευρώ , το βασικό μικτό ημερομίσθιο στα 30,77 ευρώ, ενώ σε εργαζόμενους με περισσότερη εμπειρία, ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 860 ευρώ μικτά.

Καθώς ο όμιλος Σκλαβενίτη πλέον μετά την απορρόφηση της Μαρινόπουλος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, σε ένα κομβικό κλάδο, όπως αυτόν του λιανεμπορίου, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση αποτελεί γνώμονα ισορροπίας για τα μισθολογικά θέματα του τομέα. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη εργάζονται 21.000 υπάλληλοι.

Από αυτούς οι 3.500 εργαζόμενοι, που αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου των θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται με βάση τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση.  Επιπλέον στο 78,4% των εργαζομένων (16.500) δε θα υπάρξει  αλλαγή. Σε ένα μικρό μόνο αριθμό στελεχών (περίπου 700 σύμφωνα με πληροφορίες) σε περιοχές αμοιβών γύρω από τα 2000 ευρώ θα υπάρξει αναπροσαρμογή μισθού προς τα κάτω. Όμως μέρος της απώλειας αναμένεται να καλυφθεί με άλλες παροχές,  μπόνους κι ένταξη των απολαβών σε προγράμματα επιβράβευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα σύμβαση τα επιδόματα, γάμου, τέκνων κ.λπ. τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια είχαν κοπεί για τους εργαζόμενους στον πρώην Μαρινόπουλο επανέρχονται. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι πλήρους απασχόλησης.

Με βάση τη νέα αυτή σύμβαση που διασφαλίζει εργασιακή ηρεμία ο όμιλος Σκλαβενίτη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της που έχουν να κάνουν με την πλήρη ενσωμάτωση της πρώην Μαρινόπουλος, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού με ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, όπου υπάρχουν επικαλύψεις και πληθώρα στελεχών. Άλλωστε υπάρχει η δέσμευση για μηδενικές απολύσεις ακόμη και με δεδομένο ότι 40 καταστήματα θα «κοπούν» από το δίκτυο.

Αναμφισβήτητα  το new deal με τους εργαζομένους είναι ένα βήμα για να καλυφθεί το χάσμα που υπήρχε, κύρια ψυχολογικό και μισθολογικό, με τους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος. Μένουν σταδιακά να γίνουν και οι προσαρμογές στα καθήκοντα, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ώστε ο Όμιλος να αποκτήσει πλήρη ισχύ έναντι του ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ προχωρά η ενοποίηση των πληροφοριακών και άλλων τεχνικών συστημάτων της Σκλαβενίτης και πρώην Μαρινόπουλος αλλά και η ανακαίνιση του δικτύου. Ήδη το νέο look υπάρχει σε 143 καταστήματα  από τα 315 καταστήματα τα οποία προστέθηκαν στο υπάρχον δίκτυό της, όπως και 1700 εργαζόμενοι με νέες προσλήψεις, ενώ φέτος θα ανακαινισθούν με βάση το σχεδιασμό άλλα 100. Κι όλα αυτά με στόχο να φτάσει ο όμιλος στην κορυφή του λιανεμπορίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.