ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημάδια σταθεροποίησης στο λιανεμπόριο Κύριο

10:01 - 26 Μαρ 2018 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Σημάδια σταθεροποίησης στο λιανεμπόριο
Αρκετά ενθαρρυντικά τα στοιχεία για το λιανεμπόριο, καθώς σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το β’ εξάμηνο του 2017, το βαρόμετρο έφτασε το 51,8 από 50,1 το α’ εξάμηνο του 2017 και 51,6 το β’ εξάμηνο του 2016.

lianemporio1

Το 26% των επιχειρήσεων παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών το β’ εξάμηνο  του 2017 σε σχέση με το α’ εξάμηνο και ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3%.

Η απασχόληση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, συγκρατώντας τις αυξητικές τάσεις του τελευταίου εξαμήνου, ενώ είναι σαφής και σταθερή τα τελευταία δύο έτη η τάση αποεπένδυσης.

Επίσης, οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές), επίδοση που παραμένει σταθερή μεταξύ όλων των εξαμήνων.

Παράλληλα, το τελευταίο βαρόμετρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της UEAPME έδειξε συνεχείς βελτιώσεις για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ το β’ εξάμηνο του 2017 και παρουσίασε ενθαρρυντικά σήματα σταθερότητας για το μέλλον.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τις ευρωπαϊκές  ΜμΕ έφτασε στο 81,6, ενώ στις επιχειρήσεις του Νότου στο 77,7, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές εμπορικές ΜμΕ στον ίδιο δείκτη φτάνουν το 45,5.

Αν και η τάση μπορεί να είναι θετική και για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά αγωνίζεται να φτάσει το επίπεδο των ευρωπαϊκών επιδόσεων, σημειώνεται στην έρευνα.

liane2

Σε όλες  τις βασικές μεταβλητές οι επιδόσεις του ισοζυγίου μεταξύ θετικών - αρνητικών απαντήσεων για τις ελληνικές ΜμΕ του λιανικού εμπορίου είναι αρνητικές, παρουσιάζοντας την υστέρηση της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Το τελευταίο έτος, το λιανικό εμπόριο πέρασε σε μία φάση σταθερότητας και πλέον αυτό φαίνεται ακόμα και στις επιδόσεις του κύκλου εργασιών, αλλά κυρίως στις προσδοκίες του. Το έτος που διανύουμε θα είναι καθοριστικό για την πορεία των ελληνικών ΜμΕ, το αν θα καταφέρουν να φτάσουν τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του τελευταίου έτους. Πάμε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 26 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.