ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΕΝΤΕ ΑΕ (Γαλαξίας): Η μοναδική ελληνική εταιρεία που αύξησε 20% τους μισθούς Κύριο

07:32 - 14 Ιαν 2019 | ΕΜΠΟΡΙΟ
ΠΕΝΤΕ ΑΕ (Γαλαξίας): Η μοναδική ελληνική εταιρεία που αύξησε 20% τους μισθούς
Το 2019 ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΠΕΝΤΕ ΑΕ (Γαλαξίας), καθώς σε εκδήλωση γα τη κοπή της πίτας, ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα θα λάβουν μία αύξηση 20% των αποδοχών τους που είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί στα χρόνια των μνημονίων από ελληνική επιχείριση. Πρόκειται για το 10% επί του συνόλου των εργαζομένων που σήμερα φθάνει τις 4.500 εργαζομένους.

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι για την τρέχουσα διετία 2019-2020  θα προχωρήσει στο άνοιγμα 10 νέων καταστημάτων εκ των οποίων τα 5 θα ειναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα 5 ενοικιαζόμενα. Πρόκειται για μία επενδυση 50 εκατ. Ευρώ από ίδια κεφάλαια αφού η εταιρία έχει μηδενικό μησδενισμό.

Κεδροφόρα πορεία στα χρόνια των μνημονίων

Κερδοφόρα, παρά τις απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε κέρδη, παρέμεινε η ΠΕΝΤΕ Α.Ε. (Γαλαξίας) την οικονομική χρήση του 2017, γεγονός που ικανοποίησε τη διοίκησή της. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 18,26 εκατ. ευρώ έναντι 30, 3 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας κάμψη 39,72%. Όπως αναφέρεται μάλιστα από τη διοίκηση «Τα παραπάνω κέρδη, παρόλη τη σχετική πτώση που είχαμε σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2016, τα θεωρούμε εύλογα αλλά και αποδεικνύουν μία σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εταιρείας μας (σταθερή κερδοφορία επί σειρά ετών) σε ένα ομολογουμένως πολύ έντονο οικονομικό περιβάλλον ειδικά του κλάδου των Super Market». Ο κύκλος εργασιών (καθαρός) διαμορφώθηκε σε 482,7 εκατ. ευρώ από 519 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας μείωση 6,99%. Τα αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους σημείωσαν κάμψη, φτάνοντας τα 12,76 εκατ. ευρώ έναντι 21,3 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρεία και τη χρήση του 2018 εξακολούθησε να λειτουργεί χωρίς χρέη προς τις Τράπεζες από λήψη δανείων, να έχει συνέπεια στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και με το σύνολο των συναλλαγών
που έχει στον ευρύτερο χώρο του εμπορίου και προς το Δημόσιο. Εντός του 2017 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 3.85 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τη λειτουργία νέων καταστημάτων, τα
οποία στο τέλος του 2017 έφτασαν τα 155, από τα οποία τα 75 είναι ιδιόκτητα και τα 80 μισθωμένα. Στον παραπάνω αριθμό καταστημάτων περιλαμβάνονται: ένα νέο ιδιόκτητο κατάστημα στην Ηλιούπολη και ένα νέο εκμισθωμένο κατάστημα στην Ανάκασα (Αγ. Ανάργυροι).

Η αρχή μιας επιτυχημένης εταιρείας

Το ταξίδι του Γαλαξία ξεκίνησε πριν 47 χρόνια. Ήταν το το 1971, όταν πέντε φίλοι, εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε διάφορους χώρους, αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους και να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα.

Το αρχικό εκείνο κεφάλαιο, το έτος 1971, ήταν 300.000 δραχμές και έτσι ξεκίνησε η εταιρεία που ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. από τους πέντε αρχικούς μετόχους και διαχειριστή τον αείμνηστο Βασίλειο Χειμωνίδη. Οι πέντε αυτοί αρχικοί μέτoχοί της εργάστηκαν εντατικά και αμισθί, και πλαισιώθηκαν και από άλλους αξιόλογους συνεργάτες, για να φτάσει ο Γαλαξίας να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Το «άστρο» του Βασίλη Χειμωνίδη έλαμψε νωρίς. Άλλωστε ήταν διαχειριστής της εταιρείας.

Το πρώτο κατάστημά, λιανικής πώλησης ανοίγει το 1971 με τις οικονομίες των πέντε ιδρυτών. Ανοίγει στα Κάτω Πατήσια, στην Αθήνα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνα τα 60 τ.μ. θα εξελίσσονταν σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλου. Στον επόμενο χρόνο που ακολουθεί ανοίγουν και άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα του μπορούσε κανείς να βρει μια ποικιλία από απορρυπαντικά και καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης. Σήμερα  η εταιρία είναι ίσως η μοναδική που δεν διαθέτει ξένα κεφάλαια και συνεχίζει το ταξίδι στο κλάδο του λιαεμπορίου.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.