ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Μάρτιο

12:45 - 01 Απρ 2019 | ΕΜΠΟΡΙΟ
ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Μάρτιο
Έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει βελτίωση στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε επιδείνωση σε Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο.

Χωρίς μεταβολή παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάρτιο στις 101,3 μονάδες και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018, και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0).

Μετά από την έξοδο, το καλοκαίρι, από το τελευταίο πρόγραμμα, το κλίμα κινείται οριζόντια, άλλοτε με βελτίωση και άλλοτε με επιδείνωση σε επιμέρους κλάδους. Στο διάστημα αυτό ουσιαστικές και μη αναμενόμενες μεταβολές δεν έχουν επέλθει στην οικονομική πολιτική, με εξαίρεση τη διάσταση ορισμένων παροχών και επιδομάτων. Η πρόσφατη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου, με έκδοση 10ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2010 και επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4%, αντανακλά σταδιακά ανερχόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όμως, η χώρα απέχει σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης και την ομαλή χρηματοδότησή της, υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας μετα-μνημονιακής παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό και λοιπό οικονομικό περιβάλλον δείχνουν τάση για σχετική επιδείνωση.

Συνολικά, η συνέχιση της τάσης αναμονής στις προσδοκίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα εξαρτηθεί την προσεχή περίοδο από τις επιμέρους αποφάσεις πολιτικής και την εφαρμογή εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων (όπως για τη διαχείριση «κόκκινων δανείων», τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και άλλα), καθώς και τις εξελίξεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -1,5 και -1,7 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα μεταβάλλονται θετικά στην Ευρωζώνη.

- στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις +3,7 και +7,5 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν στην ΕΕ όπως και στην Ευρωζώνη, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται σε αμφότερες τις δύο ζώνες.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +1,5 και +0,2 μονάδες αντίστοιχα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν αποκλιμάκωση σε αμφότερες τις δύο ζώνες, με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες να βελτιώνονται και στις δύο ζώνες αντίστοιχα.

- στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +7,9 και +11,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους μεταβάλλονται θετικά και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μειώνονται στην Ευρωζώνη και βελτιώνονται αμφότερες στην ΕΕ.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες βελτιώνεται οριακά σε αμφότερες τις δύο ζώνες, όπως αντίστοιχα και οι προβλέψεις τους για τη μελλοντική εξέλιξή του τους επόμενους 12 μήνες. Οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας ανακάμπτουν και στις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για κύριες αγορές τους επόμενους μήνες μεταβάλλονται αρνητικά και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 01 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.