ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει το «μέτωπο» των Κυριακών και της λειτουργίας καταστημάτων

11:01 - 13 Ιαν 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Ανοίγει το «μέτωπο» των Κυριακών και της λειτουργίας καταστημάτων
Λίγες μέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα για αλλαγή του θεσμού των εκπτώσεων, αλλά και τη κριτική που άσκησε στον τρόπο που γίνονται οι προσφορές ζητώντας απελευθέρωσή τους ήλθε η κίνηση από την αλυσίδα Jumbo να υπενθυμίσει ότι πολλά μέτωπα στο εμπόριο μένουν ανοικτά.

Στον πυρήνα της συζήτησης βέβαια βρίσκεται η αγωνία επιβίωσης του ελληνικού μοντέλου του μικρού λιανεμπορίου έναντι της επέλασης των μεγάλων. Πώς αλλιώς άλλωστε όταν η τάση της συγκέντρωσης είναι κυρίαρχη, ειδικά σε αγορές του ευρωπαϊκού βορρά συχνά υποβοηθούμενη από θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτείας. Έτσι η κίνηση της Jumbo ήλθε να επαναφέρει το θέμα με τις Κυριακές, που σημειωτέον είχα ανοίξει το περασμένο φθινόπωρο, για να κλείσει άμεσα με άνωθεν κυβερνητική παρέμβαση (δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου) με ένα δημοσίευμα, όπου εκφραζόταν η πρόθεση της νέας ηγεσία του ΥΠΑΝ για αλλαγή του πλαισίου με τις Κυριακές.

Τώρα η λαβή δόθηκε με μια διάταξη του υφιστάμενου πλαισίου όπου καταγράφεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας να είναι υπεύθυνες για το άνοιγμα τις Κυριακές, μέσω του καθορισμού τουριστικών ζωνών. Έτσι, η αλυσίδα Jumbo πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

Παράλληλα πληροφορίες παραπέμπουν σε απόφαση της  Αντιπεριφερειάρχη Νήσων του Αργοσαρωνικού κας Βάσω  Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη για παροχή αντίστοιχης δυνατότητας στις εκεί επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα στα νησιά που θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων είναι της Αίγινας, της Ύδρας , στις Σπέτσες, στον Πόρο, στα  Κύθηρα στο Αγκίστρι και στη Σαλαμίνα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της καλοκαιρινής και της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι το  όλο νομοθετικό πλαίσιο έχει μια σειρά από διατάξεις. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 879 του 1976, το οποίο συμπληρώθηκε με το ΠΔ 667 του  1997, και τα οποία προσδιορίζουν  ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές. Στη συνέχεια με τους νόμους 1892 του 1990, 2073 του 2013 ορίστηκε το  άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όπου η πλέον η αρμοδιότητα έχει περάσει εξ ολοκλήρου στις Περιφέρειες της χώρας με βασικό σκεπτικό ότι οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Το μεγάλο θέμα βέβαια, είναι τι μέλλει γενέσθαι με την περιοχή της Αττικής, όπου και τα μεγάλα Mall. Εκεί αναμένεται η έναρξη του νέου… πολέμου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 13 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.