ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεβασμένες σε αξία οι εξαγωγές κρασιού στη Γερμανία

10:03 - 19 Φεβ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Ανεβασμένες σε αξία οι εξαγωγές κρασιού στη Γερμανία
Ξεπέρασαν τα 27,2 εκατ. οι εξαγωγές κρασιού στη Γερμανία από την Ελλάδα το 2018 με βάση ανάλυση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Το 2017 ήταν στο επίπεδο των 26,7 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές οίνου της χώρας μας προς τη Γερμανία το 2018 αυξήθηκαν κατά 1,6% σε αξία, αλλά μειώθηκαν κατά 5% σε όγκο σε σχέση με το 2017. Αντίθετα, στις γερμανικές εξαγωγές οίνου προς την Ελλάδα σημειώθηκε πτώση τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τον όγκο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. 

Οι αλυσίδες Super Market αποτελούν τους μεγαλύτερους διακινητές οίνου στη Γερμανία. Η υποκατηγορία discounters, στην οποία συγκαταλέγονται πολλές γνωστές εταιρείες στη χώρα (π.χ. Aldi Süd, Aldi Nord, Lidl, Netto, Penny) κατέχουν το 50% του μεριδίου της συγκεκριμένης αγοράς, τα κλασικά supermarkets (π.χ. Edeka, Rewe) το 17% και οι υπεραγορές (π.χ. Metro) το 11%. Με δεδομένο, ότι τα Discounters ωθούν γενικά τις τιμές των προϊόντων τους προς τα κάτω, λόγω και του πολύ μεγάλου μεταξύ τους ανταγωνισμού, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των πωλούμενων σε αυτά οίνων (μεσαίας και χαμηλής ποιότητας) να είναι κατά μέσο όρο 60% χαμηλότερες από τα αντίστοιχα προϊόντα στα βρετανικά discounters και 40% χαμηλότερες από τα ολλανδικά. 

Επιπλέον, συχνή είναι και η χρήση από τα γερμανικά discounters δικού τους εμπορικού σήματος, κάτι που συρρικνώνει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς των επώνυμων οίνων. Η ιδιωτική ετικέτα χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις για φθηνό χύμα κρασί, που συσκευάζεται από τα discounters και για κρασί που προέρχεται από χώρες που δε διαθέτουν brand name ως χώρες στον συγκεκριμένο χώρο. 

Παράλληλα, συμβολή των ειδικευμένων εισαγωγέων στην προώθηση ποιοτικότερων οίνων είναι σημαντική. Από αυτούς διακινήθηκε το 2018 το 7% των συνολικών πωλήσεων κρασιού στη Γερμανία. Υπάρχουν ορισμένες μεγάλες 21 εισαγωγικές εταιρείες, όπως οι Hawesko, Schenk, Mack & Schühle, Teck, Τophi και Racke Eggers & Franke, και πολλές μικρότερες. Συνήθως οι συγκεκριμένοι εισαγωγείς έχουν ποιοτικότερες επωνυμίες, ενώ όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις online πωλήσεις, με στόχο τη μεγέθυνση της πελατειακής τους βάσης. Η συγκεκριμένη κατηγορία εισαγωγέων αποτελεί την καλύτερη λύση για παραγωγούς ποιοτικών οίνων, καθώς καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την προώθησή τους και αποτελούν πάντα τους προμηθευτές των «ψαγμένων» εστιατορίων και καταναλωτών. Επίσης, το γεγονός ότι δίνουν έμφαση στις διαδικτυακές πωλήσεις και τονίζουν τη σημασία των προϊόντων ΠΟΠ κλπ. συμβάλλει στον ποιοτικό διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου τους από τα προϊόντα που διακινούνται στα super markets. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.