ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβουλεύσεις στον εμπορικό κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

09:10 - 13 Μαρ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Διαβουλεύσεις στον εμπορικό κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Σε συζητήσεις βρίσκονται εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου για τη λήψη μέτρων θωράκισης του λιανεμπορίου από την επιδρομή του κορονοϊού.

Η ανησυχία για την έξαρση του ιού κρατά τους καταναλωτές στο σπίτι και η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική. Μετά από μία άτονη περίοδο εκπτώσεων, το «χτύπημα» του κορονοϊού εξαφανίζει τον τζίρο από τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. 

Αν και ακόμη δεν τίθεται θέμα ελλείψεων στα αποθέματα των καταστημάτων, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ιού και οι αντίστοιχες επιπτώσεις του στην οικονομία οικοδομούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον εμπορικό κόσμο. «Πάνω που είχε επανέλθει η αισιοδοξία λόγω του φιλοεπενδυτικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, έσκασε αυτή η “βόμβα”» αναφέρουν στο Reporter πηγές της αγοράς.

Όπως τονίζεται, το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης με την καταναλωτική κίνηση στα αντίστοιχα καταστήματα να είναι σχεδόν… μηδενική το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι συνολικό για την αγορά. Για παράδειγμα, ο κλάδος των τροφίμων φαίνεται κερδισμένος από την κατάσταση, με τα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνεπώς, όπως μεταφέρεται στο Reporter, τα όποια μέτρα προταθούν στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να αφορούν τους κλάδους εκείνους που πιέζονται ασφυκτικά από τον ιό. Η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των εμπόρων βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς με τα τωρινά δεδομένα καθίσταται αδύνατη η εκπλήρωσή τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Κορονοϊός και Έβρος πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα

Έκκληση για άμεση λήψη δραστικών μέτρων απευθύνουν οι έμποροι της Βορείου Ελλάδας, προκειμένου να ξεπεράσουν τη δοκιμασία των τελευταίων ημερών. Ο κορονοϊός και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο «βυθίζουν» την αγορά και οι έμποροι συναντούν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, γίνεται λόγος για πιθανά «λουκέτα» το επόμενο διάστημα, αν δεν παρέμβουν τα αρμόδια όργανα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 13 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.