ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι άγνωστοι «Χ» για το άνοιγμα των καταστημάτων

10:22 - 30 Απρ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Οι άγνωστοι «Χ» για το άνοιγμα των καταστημάτων
Σε στάδια αναμένεται να ανοίξουν από Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα, ωστόσο, κεντρικό ζητούμενο είναι να φανεί το εάν μαζί με το «σήκωμα των ρολών» επιστρέψουν και οι καταναλωτές. Οι προβλέψεις μέχρι στιγμής είναι δυσοίωνες ωστόσο δε λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι εφόσον η επιδημιολογκή εικόνα είναι καλή και αποκατασταθεί μια σχετική ηρεμία μπορεί και πάλι να πάρει μπρος η αγορά.

Πέρα από τη δυναμική της ζήτησης ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους εμπόρους είναι το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα σούπερ μάρκετ αυτόν τον καιρό και για άλλα προϊόντα πέρα από τα τρόφιμα.

Το θέμα έθιξε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 4-5-2020 να μπορούν να πωλούν αποκλειστικά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11-5-2020

Επίσης δε λείπουν και οι προβληματισμοί στην αγορά για το εγχείρημα του ανοίγματος σε 7 στάδια.  «Απαιτούνται διευκρινίσεις για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες» αναφέρει σε ανακοίνωση του και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σημειώνοντας ότι λείπουν σε αυτά που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημαντικές διευκρινίσεις για το πως ακριβώς θα γίνει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα», κυρίως σε ότι έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και την σειρά των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «  μπορεί να ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και πάλι –και ορθώς γίνεται- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όμως δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως –λόγου χάρη- τα καταστήματα που πωλούν παπούτσια. Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και ακούμε με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως θα θέλαμε να μάθουμε με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτός ο διαχωρισμός στο άνοιγμα των επιχειρήσεων. Δεν υπήρξε επίσης καμία αναφορά για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης ή του τουρισμού. Πως θα επιβιώσουν επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου μέχρι να έρθει η σειρά τους να επαναλειτουργήσουν;».

Επίσης υπάρχει μια συζήτηση στους εμπορικούς κύκλους για την αναφορά περί καταστημάτων «χαμηλής όχλησης» σε σχέση με το άνοιγμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί, να διευκρινιστεί ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε μικρά οργανωμένα κτιριακά συγκροτήματα, να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής στις 11-5-2020.

Οι μεγάλοι

Σε σχέση με τους μεγάλους του λιανεμπορίου παρά το γεγονός ότι μένει να αποσαφηνιστεί το προααφερθέν ήδη ετοιμάζονται για την ολική επιστροφ’η.

Στις 11 Μαίου σηκώνει ρολά η αλυσίδα Jumbo, όπως και επιχειρήσεις με φυσικά καταστήματα μεγάλου εμβαδού όπως π.χ. η ΙΚΕΑ, χωρίς τα καφέ κτλ που υπάρχουν εντός. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν οι αλυσίδες Πλαίσιο, Public, Intersport (αφού εντάσσονται βάσει ΚΑΔ στο πρώτο γκρούπ) καθώς και μεμονωμένα καταστήματα αυτής της κατηγορίας.

Κλειστά πάντως παραμένουν τα εμπορικά κέντρα (και όσα καταστήματα αλυσίδων βρίσκονται εντός τους) αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica, Notos Com και Factory Outlet έως την 1 Ιουνίου.

Μεγάλο θέμα είναι κα το πόσοι εργαζόμενοι μαζί με το άνοιγμα θα επσιτρέψουν στις δουλειές τους και κυρίως πόσοι θα έχουν δουλειά και μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς για ένα διάστημα υπάρχει η σχετική προστασία λόγω μέτρων (αναστολή συμβάσεων κτλ).

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 30 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.