ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορκίδης: Τα δεδομένα της αγοράς μετά την παράταση του lockdown

21:45 - 03 Δεκ 2020 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Κορκίδης: Τα δεδομένα της αγοράς μετά την παράταση του lockdown
Είναι γεγονός πως Κυβέρνηση και έμποροι καλούμαστε να επιλέξουμε εάν θα πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και να μείνουμε ανοιχτά ή να ανοίξουμε βιαστικά και να «ανοιγοκλείνουμε». Ο προσεκτικός, αλλά αργός δρόμος εξόδου από τη καραντίνα Νο2 δεν θα μας οδηγήσει σε υποτροπή και τη καραντίνα Νο3, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως ανέφερε, εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα είναι ευχής έργο να ανοίξουν, έστω τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη ψυχολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τηλεφωνική έρευνα στην Αττική το 55% των καταναλωτών προτάσσουν την ασφάλεια από το άνοιγμα της αγοράς και το 45% το προτιμά όχι γιατί αγνοεί τους κίνδυνο διασποράς, αλλά για τη ψυχολογική τόνωση από το εορταστικό κλίμα. Δυστυχώς όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και διασκέδασης δεν θα ανοίξουν μέχρι το εμβόλιο.

Όσο για τις διαδικτυακές ή τηλεφωνικές πωλήσεις με ΚΑΔ 52.61 και τις κατ´ οίκον παραδόσεις με ΚΑΔ 47.19 έχουμε καταθέσει τη πρόταση του «Digital open mall» και μιας διαδικασίας από «το ράφι στον πελάτη» με τη καμπάνια «Χριστούγεννα με δώρα στο σπίτι», για όλη τη διάρκεια των εορτών, ακόμα και όταν ανοίξουν τα μικρά εμπορικά.

Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και όχι υπό τη πίεση των ημερομηνιών, όπως άλλωστε αποφάσισε για τα εποχικά καταστήματα. Ανοίγουν λοιπόν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα περίπου 120 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει, θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς, τα οποία βγαίνουν από την απαγόρευση και επιτρέπεται η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ. Το ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων ορίζεται από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου έως τις 20:30.

Παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων κορονοϊού που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία, ωστόσο πολλά νοσοκομεία εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά και προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το πρωί. Κατ' εξαίρεση, θα επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών ειδών, χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών, κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν τον επόμενο χρόνο, παρά μόνο μέσα στις φετινές εορτές.

Δεν ισχύει η άρση του lockdown για τα καταστήματα παιχνιδιών, παρά το γεγονός ότι τα στολίδια εντάσσονται με τα παιχνίδια στον ίδιο ΚΑΔ. Όπως επισημαίνεται η παράταση του lockdown είναι επιβεβλημένη, καθώς σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Παρά το γεγονός πως η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες 15 ημέρες του χρόνου είναι θέμα επιβίωσης για το λιανικό εμπόριο, παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 03 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.