ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπόριο: Το σχέδιο για το πρώτο «οξυγόνο» στην αγορά

11:21 - 14 Ιαν 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Εμπόριο: Το σχέδιο για το πρώτο «οξυγόνο» στην αγορά
Με τα πρώτα «λουκέτα» να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε πολλές πόλεις της χώρας και την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών για την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται σε άνοιγμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Την Παρασκευή δε αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Βέβαια εξετάζει παράλληλα και τους περιορισμούς που θα πρέπει να επιβληθούν καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη ισχυρό. Γι' αυτό στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με click away και click in shop για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα κοσμηματοπωλεία. Για τους υπόλοιπους κλάδους στον εμπόριο προβλέπεται αρχικά οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν μόνο με το click away και σταδιακά θα ανοίγουν κατά κλάδο με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.

Το σχέδιο

Αναλυτικά με βάση τη σχετική προετοιμασία που έχει γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα δοθεί η ευκαιρία για ψώνια εντός του καταστήματος με ραντεβού. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα του click in shop που σ συνδυάζει την προεπιλογή του προϊόντος, και εν συνεχεία, την αγορά του εντός του καταστήματος, με ραντεβού που θα επιβεβαιώνεται με sms.

Θα προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος παραμονής στο κατάστημα για τον πελάτη, με μάσκα και αποστάσεις για δοκιμή προϊόντων και πληρωμή στο ταμείο. Σε περίπτωση αλλαγής θα ορίζεται και πάλι ραντεβού στις επιχειρήσεις ενώ πληρωμές θα γίνονται και με τη χρήση μετρητών έως 500 ευρώ. Αναφορικά με τους περιορισμούς σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες, σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ. ενώ σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. Πάντως οι εμπορικές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες καθώς δεν πρόκειται για επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα.

«Σωστά προτάθηκε και αναμένεται εντός της εβδομάδας να επιβεβαιωθεί και επίσημα, από την κυβέρνηση το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Εκπτώσεις χωρίς ανοιχτά καταστήματα δεν νοούνται, ενώ ρούχα και παπούτσια, εάν δεν δοκιμαστούν, δύσκολα πωλούνται και αγοράζονται. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις προϋποθέσεις του click in shop, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος του προέδρου Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ. Αττικής, Βασίλης Κορκίδης

Μικρή επιβάρυνση θα έχει το άνοιγμα με click away και click in shop

Αξίζει να σημειωθεί ότι θες σε διαδικτυακή συνέντευξη που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), με την παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και των Κώστα Σιούτα καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας και Δημοσθένη Σαρηγιάννη καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ ,αναφέρθηκε ότι η επίπτωση στο επιδημικό φορτίο από την έναρξη του λιανικού εμπόριο με την μέθοδο του click away και με click in shop εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 5% και για αυτό οι επιστήμονες τόνισαν ότι θα ήταν προτιμότερο εφόσον ακολουθηθούν με αυστηρότητα όλα τα πρωτόκολλα να ξεκινήσει πρώτα το λιανεμπόριο και στη συνέχεια άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι το λιανεμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση ενώ αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020, υπογραμμίζοντας την τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου τονίζοντας ότι η μείωση του τζίρου εκτιμάται στα 3 δις ευρώ γεγονός που σημαίνει απώλειες για το δημόσιο μόνο από ΦΠΑ της τάξης των 600 εκατ. ευρώ ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε μια στις δυο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου κινδυνεύει να χαθεί οριστικά από το χάρτη της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 14 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.