ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαρινόπουλος: Τα «βαρίδια» και ο μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών

10:59 - 29 Ιουλ 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Μαρινόπουλος: Τα «βαρίδια» και ο μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών
Κεντρικό θέμα συζήτηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι ο χρόνος της αποπληρωμής των προμηθευτών. Να σημειωθεί βέβαια ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω κλαδικής έρευνας στον κλάδο παραγωγής, διανομής και εμπορίας βασικών καταναλωτικών ειδών και ιδίως ειδών διατροφής, καθώς και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή  ο μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών τόσο του κλάδου όσο και των 12 μεγαλύτερων επιχειρήσεων παρουσιάζει αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2019. Ειδικότερα ο μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών για τον κλάδο αυξήθηκε κατά 24 μέρες, δηλαδή κατά περίπου 26%. Στην αύξηση των ημερών εξόφλησης προμηθευτών συμμετέχουν και οι μεγάλες αλυσίδες, αλλά με μικρότερο ποσοστό αύξησης δηλαδή μικρότερο αριθμό ημερών ήτοι κατά 6 ημέρες μόνο (5% αύξηση).

Βέβαια στην ανάλυση θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα απόνερα που άφησε η υπόθεση Μαρινόπουλου όπου σε ρόλο «λευκού ιππότη» βρέθηκε η αλυσίδα Σκλαβενίτης (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ - ΕΥΣ), που με ένα κολοσσιαίο και πολυσύνθετο σχέδιο διέσωσε θέσεις εργασίας αλλά και το δίκτυο της άλλοτε πρώτης επιχείρησης οργανωμένου λιανεμπορίου  στη χώρα.

Για  την ΕΥΣ ο πίνακας  της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει  ότι μέσος όρος προθεσμίας εξόφλησης προμηθευτών ήταν στις 149 ημέρες το 2019. Στις ημέρες αυτές, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, περιλαμβάνονται, όμως. και οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος το 2017 και των μεγάλων οφειλών της. Έτσι, όπως τονίζεται, μφανίζονται αυξημένες λόγω της «βαριάς» κληρονομιάς της Μαρινόπουλος.  Συνολικά, πάντως,  οι ημέρες αποπληρωμής των προμηθευτών βάσει των επίσημων στοιχείων της εταιρείας είναι λίγο πάνω από τις 100,  όπως και ο μέσος όρος της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.