ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H αναταραχή στη διατραπεζική αγορά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

09:26 - 17 Οκτ 2008 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Tην ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χτυπήσει για τα καλά η ύφεση τη πόρτα της χώρα μας εκφράζουν μιλώντας στο «R» τρεις γνωστοί «εισηγμένοι», oι κ.κ. Β. Φουρλής (της ομώνυμης εταιρείας συμμετοχών, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ και την Intersport), Κ. Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ιντραλότ και Γ. Βελέτζας, διευθύνων σύμβουλος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).

Η ανησυχία τους εστιάζεται στη χρηματοδότηση των εταιρειών από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, οικονομικών παραγόντων και κυβέρνησης, παραμένει ισχυρό, αφού δεν έχει την παραμικρή έκθεση στα λεγόμενα «τοξικά επενδυτικά προϊόντα». H αναταραχή όμως, στην διατραπεζική αγορά, είναι αυτή όμως, που μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα.

Ο κ. Β. Φουρλής εκφράζει την άποψη ότι «θα υπάρξει μείωση της ανάπτυξης, κάτι το οποίο άλλωστε καταγράφουν όλοι οι ξένοι αναγνωρισμένοι ελεγκτικοί οίκοι και οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι τράπεζες να κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμού προς στις επιχειρήσεις. Ο όμιλός μας πάντως, δεν αναμένεται να παρουσιάσει πρόβλημα. Προς το παρόν δεν υπάρχει μείωση της ζήτησης, δεν έχουμε επηρεαστεί. Το επενδυτικό μας πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί πιά, τόσο με τη δημιουργία νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ, όσο και ο χώρος των logistics».

Ο κ. Κ. Αντωνόπουλος από τη πλευρά του, θεωρεί ότι, «βρισκόμαστε εν μέσω σοβαρών αναταρράξεων. Από την virtual οικονομία των bonus των μεγαλοστελεχών των ξ’ένων τραπεζών, περάσαμε στη πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι αγορές και είναι επώδυνη. Πρόκειται πιά για δομική κρίση του συστήματος, που αγγίζει τις τράπεζες, φέρνει τα πάνω - κάτω στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ακολουθεί αύξηση στις τιμές των λιανικών και καταναλωτικών ειδών, με συνέπεια την άνοδο του πληθωρισμού και βεβαίως τη μείωση της κατανάλωσης. Η διατραπεζική αγορά που είναι ενιαία και παγκόσμια έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό περνάει και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αν κοιτάξει κανείς πιο ψύχραιμα τα πράγματα, θα δει ότι η μειοψηφία που είναι οι τράπεζες και ειδικά οι επενδυτικές, δημιουργούν το πρόβλημα στους περισσότερους, δεδομένου ότι οι εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου εξακολουθούν και εμφανίζουν καλά οικονομικά αποτελέσματα. Το άσχημο είναι ότι οι κυβερνήσεις άργησαν να λάβουν μέτρα». Ως προς τον κλάδο που δραστηριοποιείται η Ιντραλότ, θεωρεί ότι οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν το αντίβαρο των οργανωμένων οικονομιών, καθώς οι τελευταίες έχουν περισσότερο οργανωμένο χαρακτήρα στα καζίνο, το στοίχημα και τις λοταρίες».

Ο κ. Γ. Βελέτζας κάνει λόγο για «κρίση του τραπεζικού συστήματος». Εκτιμά ότι «θα επηρεαστούν περισσότερο οι χονδρικές επιχειρήσεις και λιγότερο οι λιανικές.»Τα ΚΑΕ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί καθημερινά έχουν ρευστότητα από τους πελάτες τους. Η συνταγή για να αντιμετωπθιστεί η κρίση δεν είναι άλλη από την συγκρατημένη ανάπτυξη και τον περιορισμό των δαπανών».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.