ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Capital Economics για τη φετινή τουριστική σεζόν

23:01 - 04 Φεβ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Καμπανάκι» από Capital Economics για τη φετινή τουριστική σεζόν
Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί άλλη μία τουριστική σεζόν για την Ελλάδα, φέτος, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοΐού και της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, οικονομολόγος της Capital Economics, αν χαθεί και η φετινή τουριστική σεζόν, «αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας».

Παράλληλα εξηγεί ότι οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σημαίνουν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να χρειάζεται να ισχύσουν για περισσότερο καιρό στην ΕΕ, σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, ακόμα κι αν τα lockdown χαλαρώσουν σε εθνικό επίπεδο, οι απαγορεύσεις στα ταξίδια προς το εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.

«Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου έχουν τα περισσότερα να χάσουν», αναφέρει ο Άλεν-Ρέινολντς. Η ανάκαμψη των οικονομιών αυτών εξαρτάται άμεσα από την άρση των περιορισμών στα ταξίδια πριν από το καλοκαίρι, συμπληρώνει.

Μάλιστα, η Ισπανία αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, καθώς εξαρτάται πολύ περισσότερο από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών σε σχέση με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Ένα μέρος ωστόσο, από τα τουριστικά έσοδα που θα χαθούν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις επιπλέον δαπάνες των ντόπιων, οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες θα επέλεγαν να μεταβούν στο εξωτερικό για διακοπές. Μια τέτοια τάση, αναφέρει, θα μπορούσε να βοηθήσει το Βέλγιο και τη Γερμανία, αλλά δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που είναι και οι πιο ευάλωτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:16 - 04 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.