ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει η G Moundreas για Παγκόσμια Οικονομία και Ναυτιλία

10:38 - 07 Ιουλ 2010 | Ναυτιλία
Καθώς αποδεικνύεται άλλη µία φορά άνθρακας ο θησαυρός των Κινεζικών υποσχέσεων περί ανατίµησης του Yuan προς δικαίωση των επιφυλάξεων της περασµένης ανασκόπησης, οι προσδοκίες για το οικονοµικό περιβάλλον επιστρέφουν στην πραγµατικότητα, δηλαδή στην µάχη κατά της οικονοµικής κρίσης χωρίς νέα ισχυρότερα όπλα, παρά µόνο µε τα ευχολόγια των G-20 για λογιστικά βελτιωµένη κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και για µείωση των δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων.

Ο κίνδυνος που συνεπάγεται η µάλλον αποδεδειγµένη Κινεζική άρνηση να αντιµετωπισθεί σοβαρά το πρόβληµα του υποτιµηµένου Yuan, είναι να µην µπορέσει να συγκρατήσει πλέον ο Λευκός Οίκος το κίνηµα που υποβόσκει από καιρό στα νοµοθετικά σώµατα για επίσηµο χαρακτηρισµό της Κίνας ως χώρας χειραγώγησης της ισοτιµίας του νοµίσµατός της, οπότε θα πρέπει να αρχίσει η επιβολή δασµών στα Κινεζικά προϊόντα. Τότε θα προστεθεί και εµπορικός πόλεµος επάνω στην κρίση, µε απρόβλεπτη έκταση, ένταση, επέκταση σε άλλες χώρες και µε νέες ανασταλτικές συνέπειες στο παγκόσµιο εµπόριο και στις µεταφορές.

Εν τω µεταξύ
, ο ανεπαρκής ακόµα ρυθµός της Αµερικανικής οικονοµίας φαίνεται από την συνεχιζόµενη για δεύτερο χρόνο µικτή εµφάνιση των δεικτών. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι δείκτες βιοµηχανικής παραγωγής και παραγγελιών παγίων από επιχειρήσεις βελτιώθηκαν τον Μάϊο, αλλά ο δείκτης ISM-Chicago καταναλωτικής εµπιστοσύνης Ιουνίου σηµείωσε πτώση και οι πωλήσεις νέων κατοικιών βυθίστηκαν στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 47 ετών, µε τα επιτόκια κατοικίας σε χαµηλό 15 ετών. Αυτή η αµφιταλάντευση αντανακλάται χαρακτηριστικά στα νέα επιδόµατα ανεργίας της περασµένης εβδοµάδας , που ήταν κοντά στον µέσο όρο των τελευταίων 6 µηνών, πράγµα που δείχνει ότι η αδυναµία δηµιουργίας θέσεων εργασίας αποκτά τάση. Τέλος, συνολική αντανάκλαση της κόπωσης της πρώτης οικονοµίας του πλανήτη ήταν η ανακοίνωση ρυθµού ανάπτυξης β΄ τριµήνου 2,7% έναντι 3% του α΄ τριµήνου.

Οι αναµενόµενες
αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ΕΕ από τα µέτρα αντιµετώπισης της κρίσης χρέους, άρχισαν να εµφανίζονται νοµοτελειακά στους δείκτες Ιουνίου. Ο βιοµηχανικός PMI µειώθηκε σε 55,6 από 55,8 τον Μάιο, και ο PMI υπηρεσιών στο 55,4 από 56,2. Βελτίωση φυσιολογικά δεν µπορεί να αναµένεται αφού πρίν και µετά την Ελλάδα ελήφθησαν µέτρα λιτότητας και από πολλές χώρες µεταξύ των οποίων από την Ισπανία, την Γερµανία και προ παντός την Βρετανία µε πολύ δραστικές περικοπές στον προϋπολογισµό από την νέα κυβέρνηση Cameron, ενώ έπονται µέτρα από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο νέος
πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει συντόµως µέτρα περιορισµού του µεγαλύτερου δηµόσιου χρέους στον κόσµο, που θα προβλέπουν και διπλασιασµό του φόρου κατανάλωσης, ενώ οι συνέπειες των µέτρων άρχισαν....προκαταβολικά µε πτώση βιοµηχανικής παραγωγής, κατανάλωσης και αύξηση ανεργίας Μαϊου.

Και ενώ
το κλονισµένο οικοδόµηµα της παγκόσµιας οικονοµίας δεν αντέχει νέες δονήσεις και ειδικά ένα είδος εµπορικού πολέµου, δεν είναι άτρωτη πλέον ούτε η Κίνα, όπως έδειξε η οριακή πλέον αύξηση 0,3% του τελευταίου µικτού δείκτη Conference Board για τις προοπτικές της οικονοµίας. Αιτία η πιστωτική επέκταση των τελευταίων µηνών, ο υπερθερµασµένος τοµέας των κατασκευών, η υπερχρέωση επαρχιακών κυβερνήσεων και το υπέρµετρα ανατιµηµένο νόµισµα που επιδεινώνει εσωτερικές και διεθνείς δυσαρµονίες. Επειδή όµως αυξάνονται συνεχώς τα κρατικά έσοδα, υπάρχει υψηλή κεφαλαιοποίηση παγίων και χαµηλή συνολική δανειακή επιβάρυνση, δεν τίθεται θέµα Κινεζικής κρίσης αλλά ο ρυθµός ανάπτυξης αναµένεται να πέσει µέχρι το 10% εφέτος και 9% το 2011 από το 11,9% του α΄ τριµήνου. Οι επιπτώσεις της Κινεζικής επιβράδυνσης στην παγκόσµια ανάπτυξη φαίνεται ότι µπορεί να µετριασθούν από την συντελούµενη συγκροτηµένη άνοδο των άλλων οικονοµιών των BRIIC και κυρίως της Ρωσίας και Ινδονησίας, που αναβαθµίζονται συνεχώς από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες τόσο πιστοληπτικά όσο και χρηµατιστηριακά.

Συµπερασµατικά,
βρισκόµαστε σε µία φάση όπου (α) οι ανεπτυγµένες χώρες σε όλα τα µήκη και πλάτη είτε παίρνουν µέτρα λιτότητας (ΕΕ, Ιαπωνία) είτε διακόπτουν τα µέτρα διάσωσης και αναθέρµανσης (ΗΠΑ), ενώ αρχίζουν και αυτές να ....γυροφέρνουν τα µέτρα λιτότητας και (β) από τις BRIIC η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία αποθέρµανσης και υπό την αρνητική επιρροή άκαµπτης συναλλαγµατικής πολιτικής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι εύλογη µια εκτίµηση ότι η παγκόσµια αναπτυξιακή επιβράδυνση είναι αναπόφευκτη, που θα συντηρήσει τις τελευταίες πιέσεις στο εµπόριο, τις µεταφορές και την ναυλαγορά τους προσεχείς µήνες .

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.