ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι τα κάνει τα λεφτά η Attica Group;

13:02 - 08 Αυγ 2006 | Ναυτιλία
Μήπως το μήνυμα στον χώρο της ακτοπλοΐας είναι …η Αποεπένδυση;

Όταν πουλάς ένα περιουσιακό σου στοιχείο για να εγγράψεις κεφαλαιακά κέρδη στον ισολογισμό σου, με πιο απλά λόγια δηλώνεις ότι με το περιουσιακό σου στοιχείο δεν μπορείς να εγγράψεις λειτουργικά κέρδη υψηλότερα από τα κεφαλαιακά.

Ο όμιλος Attica υπέγραψε χθες συμφωνία για την πώληση του πλοίου Superfast X (που δραστηριοποιείται στην Βόρειο θάλασσα).

Εισέπραξε 112 εκατ. Ευρώ, θα εγγράψει κεφαλαιακά κέρδη περίπου 14 εκ. Ευρώ ενώ θα εξοφλήσει και τα δάνεια που συνοδεύουν αυτό το πλοίο ύψους 65 εκατ. Ευρώ.

Στο ταμείο του Ομίλου θα μπουν περίπου 45 εκατ. Ευρώ.

Την προηγούμενη φορά που ο Όμιλος Αttica ολοκλήρωσε μια ανάλογη κίνηση ( όταν έκλεισε το κεφάλαιο Βαλτική αφού άνοιξε εκεί ο ανταγωνισμός), τα επιπλέον χρήματα από την συναλλαγή τα επέστρεψε στους μετόχους με την μορφή επιστροφής κεφαλαίου ή αν προτιμάτε υπερ-ενισχυμένου μερίσματος…

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Τώρα τι θα τα κάνει τα λεφτά;

Θα προχωρήσει σε αγορά νέου πλοίου; Θα επιστρέψει τα κέρδη των 15 εκατ. Ευρώ στους μετόχους (άρα και τους ιδιοκτήτες ) του; Μήπως με τη ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την ελεγχόμενη αύξηση στις τιμές των ναύλων, οι ιδιοκτήτες του θεωρούν ότι καλύτερα να πουλάς ακριβά παρά να δουλεύεις φθηνά;

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.