ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS προς εφοπλιστές: Μειώστε τις παραγγελίες και δράστε συντηρητικά για να επιβιώσετε

11:51 - 15 Οκτ 2012 | Ναυτιλία
Απαισιόδοξη για την πορεία της ποντοπόρου ναυτιλίας εμφανίζεται σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα UBS τονίζοντας ότι η κρίση αναμένεται να κρατήσει ακόμα ένα με δύο χρόνια. Κάνει μάλιστα λόγο για πιστωτική ασφυξία στην αγορά, καθώς οι μεγάλοι πιστωτές έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης λόγω εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ήδη από τα τέλη του 2008 τα προβλήματα ρευστότητας, η πτώση των ναύλων, η μείωση της κίνηση είναι κυρίαρχα δοκιμάζοντας τις αντοχές ακόμα και των ισχυρότερων, οι οποίοι, είναι οι μόνοι, σύμφωνα με την τράπεζα, που θα επιβιώσουν, λόγω αυξημένης ρευστότητας και καλών σχέσεων με πιστωτές.

 
Έτσι, η UBS υποβαθμίζει τις προβλέψεις τις για τις ναυλαγορές αλλά και τις αξίες των πλοίων, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλος αριθμός αποσύρσεων πλοίων αλλά και χρεοκοπιών πριν ισορροπήσει η ζήτηση με την προσφορά. Για να συμβεί, ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες επενδύσεις που θα συντηρήσουν σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό το παγκόσμιο στόλο.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αδυναμία στη ζήτηση επιτείνεται από τα προβλήματα υπερβάλλουσας προσφοράς. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε διατήρηση της πίεσης στις τιμές των πλοίων, και ως εκ τούτου να φέρει προ νέων προβλημάτων τους πλοιοκτήτες με τις τράπεζές τους αφού οι εξασφαλίσεις που θα έχουν προσφέρει δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των υπολοίπων τους» σημειώνει η έκθεση.

Για τις τιμές των νεότευκτων πλοίων στα ναυπηγεία η έκθεση προβλέπει ότι είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν. Αντίθετα στα μεταχειρισμένα εκτιμά υποχώρηση τιμών, λόγω συγκυρίας και ρυθμίσεων στην αγορά, καθώς τα νεότερης τεχνολογίας πλοία έχουν πλέον το προβάδισμα πιέζοντας τις τιμές των παλιότερων.

Η UBS στην έκθεσή της σημειώνει ότι οι ο ρυθμός των αναγκαστικών πωλήσεων θα παραμείνει ισχυρός, λόγω χαμηλών ναύλων και πιεσμένων τιμών, ενώ κάνει λόγω για αντίστοιχη κίνηση στις τιμές στον κλάδο (cash buyers) καθώς οι διαλύσεις συνεχίζονται με ρυθμούς ρεκόρ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.