ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Μάρτιο 2013 το νέο πλαίσιο για ακτοπλοΐα και ναυτεργασία – αντιδράσεις από την ΠΝΟ

01:21 - 02 Νοε 2012 | Ναυτιλία
Με επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να στείλουν τις προτάσεις τους για την ακτοπλοΐα, αλλά και τη ναυτεργασία, με στόχο την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου. Για την ακτοπλοΐα ο υπουργός Ναυτιλίας, αν και αναγνωρίζει ότι ο Νόμος 2932/2001 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει, σε μεγάλο βαθμό, ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες θεσπίστηκε, εντούτοις δεν καλύπτει τα νέα δεδομένα.
Έτσι, προαναγγέλλει ότι θα επανεξετασθούν οι ισχύουσες διατάξεις που αφορούν ιδίως τα εξής:

• διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση των πλοίων, όπως:
- η τροποποίηση – διακοπή εκτέλεσης δρομολογίων,
- η αντικατάσταση πλοίου με άλλο, κατάλληλου μεγέθους για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών και
- η δρομολόγηση πλοίου για ορισμένο διάστημα σε γραμμή που η εταιρεία του πλοίου εξυπηρετεί ετησίως
• στελέχωση των ακτοπλοϊκών πλοίων για περιόδους πέραν εκείνων που έχουν υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίων
• λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
 Ο κ. Μουσουρούλης τονίζει ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, μεταξύ τους και με τα ηπειρωτικά λιμάνια, αποτελεί εθνικό ζήτημα λόγω της σημασίας που έχει για τη διασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας και (β) ο νησιωτικός τουρισμός, άμεσα εξαρτώμενος από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη».
 
Θετική χαρακτηρίζουν την κίνηση παράγοντες της ακτοπλοΐας, τονίζοντας ότι για τη διασφάλιση της σύνδεσης των νησιών χρειάζεται άμεση δράση.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες διαβούλευσης περιγράφονται στο μνημόνιο που συνομολογεί η κυβέρνηση με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, το μνημόνιο προβλέπει αλλαγή του νόμου 2932 του 2001 η οποία θα πρέπει να συντελεσθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
 
Νέο πλαίσιο στη ναυτεργασία
 
Σε σχέση με τη ναυτεργασία ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι τα νέα δεδομένα θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις αρχές της MLC, 2006. Οι βασικοί στόχοι της MLC, 2006 είναι (α) η εξασφάλιση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενιαίας και ομοιόμορφης προστασίας των δικαιωμάτων των ναυτικών, (β) η δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις χώρες και τους πλοιοκτήτες που έχουν δεσμευτεί να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών και (γ) η εξάλειψη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των πλοίων που λειτουργούν με υποβαθμισμένα ναυτιλιακά πρότυπα.
 
Έτσι αναμένεται να εξεταστούν θέματα εργασιακών σχέσεων ώστε οι σχέσεις αυτές να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και στις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη του τομέα.
 
Πάντως στους κόλπους των ναυτικών επικρατεί αναβρασμός. Αιχμή του διεκδικητικού πλαισίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ήταν και παραμένει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του.
 
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΠΝΟ γίνεται σαφής αναφορά στο εργασιακό θέμα, ενώ γνωστοποιείται και η απόφαση της Ομοσπονδίας να λάβει μέρος στη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κάνοντας λόγο για καταβαράθρωση και αποσάθρωση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, που είναι αποτέλεσμα των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων της Τρόικα και των ξένων δανειστών.
 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ στην τοποθέτησή του σε συνάντηση με τον κ. Μουσουρούλη σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «η κυβέρνηση – Υπουργός Ε.Ν, η Τρόικα και οι εφοπλιστές ετοιμάζουν σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να συντρίψουν ότι έχει ακόμη απομείνει όρθιο από την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον του Ναυτεργατικού μας κόσμου τα τελευταία χρόνια».


Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση του Υπουργού Ε.Ν. ο οποίος σε όλους τους τομείς τάσσεται και εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.