ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κόντρες κλείνει η διαβούλευση για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας

15:44 - 28 Δεκ 2012 | Ναυτιλία
Με αντιδράσεις από κόμματα και φορείς ολοκληρώνεται την Παρασκευή η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»

Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η άμεση και πλήρης αποκατάσταση του ενιαίου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, με την πλήρη επανένταξη του Λιμενικού Σώματος στις δομές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Επίσης θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας, ρυθμίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος, τη λειτουργία και τη διαχείριση των λιμένων της χώρας, εισάγονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, κ.ά.

Στο διάλογο συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σημαντικοί φορείς που εκπροσωπούν την ελληνική ναυτιλία, όπως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), η Διεθνής Ναυτική Ενωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Λιμενικού.

 

Αντιδράσεις από κόμματα και κλαδικούς φορείς

 
Ωστόσο αντιδράσεις για πολλές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου, συναντά η νομοθετική προσπάθεια του υπουργείου. Εστιάζονται στο σχεδιαζόμενο πλαίσιο για το Λιμενικό Σώμα, τα λιμάνια, την ακτοπλοΐα όπως π.χ. η επίταξη πλοίων.
 
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τόσο με συνέντευξη τύπου της διοίκησης του, όσο και με υπόμνημα που απέστειλε στον κ. Μουσουρούλη ξεκαθάρισε ότι «διατάξεις όπως αυτή που προβλέπει την επίταξη πλοίων σε περιπτώσεις αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων από την εταιρία δημιουργεί επιπλέον αντικίνητρο για την ύψωση της Ελληνικής σημαίας» στα ποστάλια.
 
Επιπλέον, και τα κόμματα της συγκυβέρνησης εκφράζουν την αντίθεσή τους στο Πολυνομοσχέδιο σημειώνοντας ότι μεταξύ των εταίρων δεν έχει γίνει εκτενής διάλογος. Σημείο κλειδί για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι οι αρμοδιότητες της νέας ρυθμιστικής αρχής για τα λιμάνια που θα εποπτεύσει τις παραχωρήσεις. Ωστόσο, πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ασφείς και χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.
 
Θετική γνώμη μόνο έχει εκφράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η οποία δια του Προέδρου της κ. Θεόδωρου Βενιάμη ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπερ του μέτρου των ατομικών συλλογικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία, εκτιμώντας ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.