ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων μετά την επιστράτευση

10:05 - 06 Φεβ 2013 | Ναυτιλία
Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων προς και από Κρήτη και νησιά Αιγαίου, μετά την επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση και η οποία ισχύει από τις 6 το πρωί. Ωστόσο, πολλοί ναυτεργάτες αντιδρούν και επιδιώκουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Το πράσινο φως για την επιστρέτευση δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αν και υπήρξε ενστάσεις για τη εφαρμογήτ ου μέτρου από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
«Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Οπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο», είπε ο κ. Μουσουρούλης.

 

Μετ' εμποδίων η επίδοση των φύλλων πορείας

Η επίδοση των φύλλων πορείας γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς οι ναυτεργάτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους ploia622 060213και αποφάσισαν να αρνηθούν να τα παραλάβουν. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγαν ότι σε περίπτωση που οι ναυτεργάτες αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, «θα εφαρμοστεί ο νόμος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ΠΝΟ αποφάσισε την άρση της απεργίας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης για όλα τα περιφερειακά λιμάνια πλην της Αττικής, όπου επικεντρώνουν πλέον τον αγώνα τους. Οπως έγινε γνωστό, χθες το βράδυ δύο πλοία στην Κρήτη, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά, είχαν φορτώσει και ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν προς Πειραιά. Ωστόσο, η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας παραμένει τεταμένη, καθώς από τις 4 το πρωί έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να επιβλέψουν την ομαλή πραγματοποίηση των δρομολογίων.

 

24ωρη παναττική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

 

Η επιστράτευση των ναυτεργατών κινητοποίησε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που κήρυξαν «24ωρη παναττική απεργία» για σήμερα «ως έκφραση έντονης διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής και αντιδημοκρατικής απόφασης για την επιστράτευση των ναυτεργατών της ΠΝΟ». Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά, όπου θα βρίσκονται οι ναυτεργάτες και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
«Αντί η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει η ΓΣΕΕ.

 

Ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου


Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε ανακοίνωσή του περιέγραψε την πορεία των διαβουλεύσεων, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο. «Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός» λέει το υπουργείο. «Εκ μέρους της κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών».
Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα προχθές, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. «Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών» υπογραμμίζει το υπουργείο και προσθέτει:
«Αιτήματα όπως η μηδενική φορολόγηση του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά στο προ των μνημονίων καθεστώς δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα».
Και καταλήγει: «Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων».

 

Η απάντηση της ΠΝΟ - Προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις


«Η Διοίκηση της Π.Ν.Ο, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 05.00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και να καθορίσει την περαιτέρω στάση της ύστερα από τα πρωτοφανή, δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Διοίκηση καταγγέλλει και καταδικάζει για μια ακόμη φορά με σφοδρότητα την πολιτική επίταξη των ναυτεργατών, μέτρο αντιδημοκρατικό ενάντια στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, και την πρωτοφανή βία και τρομοκρατία που ασκήθηκε από την μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι.

Οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει προς όλα τα μέσα και σε όλους τους τόνους τα όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία και παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στην μνήμη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η Διοίκηση απεφάσισε:

Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

Τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου 2013 η οποία έχει σαν κύριο και κεντρικό θέμα , πέραν των άλλων, την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αποτελεί και την βάση για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων.

Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Η Διοίκηση καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν και πάλι το βροντερό τους παρόν στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ώρα 10.00 στο λιμάνι του Πειραιά απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου.

Η Π.Ν.Ο. χαιρετίζει την αξιοσημείωτη έμπρακτη αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε σύσσωμα από τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς της Χώρας.

Ενωμένοι, με την καθοδήγηση και με τις οδηγίες της Διοίκησης της Ομοσπονδίας οι ναυτεργάτες παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ποικιλοτρόπως για την διεκδίκηση και διασφάλιση των δίκαιων και θεμελιακών δικαιωμάτων τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:35 - 06 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.