ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος φέρνει την Ocean Rig στην Αθήνα

01:04 - 19 Φεβ 2013 | Ναυτιλία
«Μετακομίζει» στην Αθήνα από το Stavanger της Νορβηγίας μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες γεωτρήσεων. Πρόκειται για την Ocean Rig στην οποία μεγαλομέτοχος με ποσοστό 65% είναι η DryShips του Γιώργου Οικονόμου.

Έως το τέλος του 2013 η κεντρική διοίκηση της Ocean Rig θα λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ άλλα δύο νέα γραφεία της θα ανοίξουν στην Αγκόλα και τη Βραζιλία. Τα νέα της γραφεία  στελεχώνονται με το κατάλληλο προσωπικό από Έλληνες, ενώ θα μεταφερθεί και ένα μέρος από τα 120 άτομα που απασχολούνταν στη Νορβηγία.
Η επικείμενες εξελίξεις στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η απομείωση του συναλλαγματικού κινδύνου έφερε στη χώρα την εταιρία
Η «Ocean Ring» έχει 8 πλοία, κάθε ένα από τα οποία κοστίζει περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία πραγματοποιούν υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο και αέριο για λογαριασμό κρατών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο όμιλος Οικονόμου κατασκευάζει άλλα τέσσερα πλοία της ίδιας κατηγορίας, ενώ πρόσφατα είχε συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,3 δισ. $ για τη στήριξη της ρευστότητάς της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. δολ.

Στο μεταξύ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η Dryships του Γιώργου Οικονόμου στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να ενισχύσει την ρευστότητάς της ανακοίνωσε  ότι   θα πουλήσει πέντε εκατομμύρια μετοχές της Ocean Ring στην οποία είναι μεγαλομέτοχος.

Πιο συγκεκριμένα η Dryships θα κάνει δημόσια προσφορά για πέντε εκατομμύρια μετοχές της Ocean Ring προκειμένου   να συγκεντρώσει 88 εκατομμύρια δολάρια.
Μετά την πώληση του πακέτου αυτού το ποσοστό της στην Ocean Ring  θα μειωθεί στο 61,3%.

Η Deutsche Bank Securities και η  Credit Suisse είναι οι τράπεζες που θα συντάξουν τον φάκελο και θα τον καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Την άνοιξη του 2012  η Dryships  είχε προχωρήσει  στη διάθεση 11.500.000 μετοχών της Ocean Rig  εξασφαλίζοντας έσοδα ύψους 186,87 εκατ. δολ.

Δυναμικός και με θυελλώδεις έρωτες

Ο Έλληνας εφοπλιστής, Νο 5 της λίστας με τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της παγκόσμιας ναυτιλίας απασχολεί τα ΜΜΕ, πέρα από τις επιχειρηματικές του κινήσεις και με τους θυελλώδεις έρωτές του. Γνώστης, βεβαια, και ο ίδιος του επικοινωνιακού παιχνιδιού έχει φροντίσει να διατηρεί την εικόνα του ψηλά στο χρηματιστήριο των media, μέσα κι από συμμετοχές σε ΜΜΕ.

Ο ίδιος διαχειρίζεται έναν στόλο από 93 πλοία (δεξαμενόπλοια, LNG, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγά), ενώ το 2008 περιλαμβανόταν στην λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται και άλλες εταιρίες στον χώρο της ναυτιλίας, του εμπορίου και της τεχνολογίας Έχει σπουδάσει ναυπηγική και εφαρμοσμένη μηχανική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Όπως σημειώνει η el.wikipedia στην Ελλάδα η εταιρία πληροφορικής PC SYSTEMS συμφερόντων του, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναπτύσσει εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες με επιχειρήσεις της Κίνας και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που εξασφάλισε δανειοδότηση από κινεζική τράπεζα, με την σύναψη δάνειου ύψους 120 εκατομμυρίων Ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012..

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.