ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται η Cosco για τον ΟΛΠ

09:04 - 20 Ιουν 2013 | Ναυτιλία
Έρχεται η Cosco για τον ΟΛΠ
Η επίσκεψη του επικεφαλής της κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα φουντώνει τα σενάρια για το ενδιαφέρον εξαγοράς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά την επόμενη Παρασκευή 27 Ιουνίου, όπου και θα παρουσιάσει προτάσεις για την απόκτηση του 51% του ΟΛΠ.

 

Ο κινέζος αξιωματούχος φθάνει στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα και επίσημος λόγος της επίσκεψής του είναι τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Πάντως ο φάκελος της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμπλέουν σε ό,τι αφορά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν αποκρατικοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης, όπου προβλέπεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου ή και επιμέρους δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και όχι η πώλησή του.

 

apokratikopoihsh se olp-olth

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ότι πρέπει να πωληθεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εντός του 2013 των 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.

 

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης 

ς δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ -που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και είχε σχεδιασθεί ενδεικτικά να γίνει το 2014- μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εφέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι άλλες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά, δήλωσε ο κ. Σταυρίδης, σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 20 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.