ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στη Ακτή Μιαούλη από την προφυλάκιση του Βίκωρα Ρέστη – Κίνδυνος φυγής ναυτιλιακών κεφαλαίων

01:05 - 31 Ιουλ 2013 | Ναυτιλία
Έντονο κλίμα ανασφάλειας ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο έχει προκαλέσει η προφυλάκιση Ρέστη, καθώς, πολλοί εκτιμούν ότι βασίστηκε σε μια αναίτια σπουδή να «φανεί έργο» χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία, αλλά και γνώση για το χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Η αιτιολογία, μάλιστα, ότι έχει διεθνή δραστηριότητα με πολλές υπεράκτιες εταιρίες, έχει εντείνει την ανησυχία, καθώς όπως σημειώνουν, «μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους έχουν ελάχιστη εμπλοκή με το δημόσιο κι επιλέγουν τις διεθνείς αγορές να δραστηριοποιηθούν».

Πάντως, με μια κίνηση που ουσιαστικά παραπέμπει σε αίτημα διατύπωσης δομημένης τεκμηρίωσης για τη διαχείριση που του επεφύλαξε η δικαιοσύνη, ο εφοπλιστής ζήτησε την αποφυλάκισή του. Μέσω του συνηγόρου του, ο κατηγορούμενος ζητεί από τους αρμόδιους δικαστές να αξιολογήσουν υπέρ του, το γεγονός ότι κατέβαλε (με τους νόμιμους τόκους και έξοδα 400.000) το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ που φέρεται ως ζημία της τράπεζας FBB - συμφερόντων του ιδίου - από την οποία εκταμιεύθηκε ισόποσο δάνειο, που εμφανίζεται να κατέληξε σε δικές του εταιρείες.
Στην αίτησή του, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως δεν είναι ύποπτος φυγής και πως κατέθεσε τα χρήματα στον εκκαθαριστή της τράπεζας για λόγους ηθικής τάξεως τα οποία, όπως τονίζει, πρόκειται να τα διεκδικήσει από τους δύο πρώην συνεργάτες του που τον εξαπάτησαν.

Ρέστης κατά Πάλλη

Ο κατηγορούμενος έχει ήδη στραφεί δικαστικά εναντίον του καταζητούμενου συγκατηγορουμένου του Αναστάσιου Πάλλη, τον οποίο θεωρεί «πηγή του κακού» για τη δικαστική του περιπέτεια.
Σημειώνεται, ότι σε βάρος του Αναστάσιου Πάλλη έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει ασύλληπτος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επίμαχο δάνειο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στην εταιρεία AAM HOLDINGS S.A με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίστηκε ο επίσης καταζητούμενος Δημήτρης Καλλιμάνης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, μοναδικός μέτοχός της ήταν η εδρεύουσα στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών εταιρεία με την επωνυμία EUROINVEST ENTERPRISES LIMITED, με νόμιμο εκπρόσωπό της τον Αναστάσιο Πάλλη.

Ερωτήματα, πάντως σε ναυτιλιακούς κύκλους, γεννά το γεγονός ότι ο εφοπλιστής οδηγήθηκε στη φυλακή, παρά το γεγονός ότι έσπευσε να επιστρέψει αμέσως τα χρήματα για την υπόθεση των 5,8 εκατομμυρίων που εγκαλείται και χωρίς να αντιμετωπίζει καμία άλλη κατηγορία. Ωστόσο αυτό δε στάθηκε αρκετό να εμποδίσει την απόφαση για προφυλάκισή του, που φαίνεται να ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη διασπορά οργίων φημών. Αυτό οδήγησε και την οικογένεια να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου ζητούσε γρήγορα να λάμψει η αλήθεια.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς εκφράζουν, πάντως, προβληματισμό για το ενδεχόμενο δεκάδες επιχειρηματίες να σκεφτούν να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα, καθώς ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο έχει πάει και η υπουργική απόφαση για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με συνοπτικές διαδικασίες, για άντληση στοιχείων, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι μόνο για θέματα φοροδιαφυγής...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.