ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Navios Maritime: Διασφάλισε ρευστότητα 300 εκτατομ. το 2013

14:17 - 11 Οκτ 2013 | Ναυτιλία
Με κινήσεις – ματ Έλληνες εφοπλιστές προχωρούν σε άντληση ρευστότητας είτε επιλέγοντας το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είτε διάφορα venture capital, είτε καταφεύγοντας σε δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό δάνειο πενταετούς διάρκειας ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα DVB η  εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Navios Maritime Holdings, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου. Τα χρήματα θα δοθούν για να καλυφθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τεσσάρων πλοίων της εταιρείας, των  Navios Galileo, ναυπηγήσεως 2006, Navios Taurus, Navios Amitie και  Navios Northern Star,  όλα ναυπηγημένα το  2005 και χωρητικότητας 76.600 τόνων το καθένα.

 

Τα 21 από 40 εκατ. θα καταβληθούν στο τέλος της πενταετίας και τα υπόλοιπα σε τριμηνιαίες  δόσεις, ενώ το περιθώριο κέρδους της  τράπεζας είναι  3,25%  πάνω από το LIBOR. Για τα δύο πρώτα χρόνια κάθε δόση θα είναι 900 χιλιάδες  δολάρια και  για τα επόμενα 12 τρίμηνα από ένα εκατομμύριο δολάρια.  
 
Σημειώνεται ότι η DVB συνεργάζεται συστηματικά με την Νavios  χρηματοδοτώντας τον στόλο της.
Όρος για ισχύουν οι όροι του δανείου είναι το ότι Αγγελική Φράγκου θα πρέπει να ελέγχει τουλάχιστον το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, γεγονός που δείχενι τη  εμπιστοσύνη της τράπεζας στην κα Φράγκου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 αφενός η Navios Maritime Partners LP, της κυρίας Αγγελικής Φράγκου, εισέπραξε 155 εκατ. δολάρια πουλώντας σε δύο δόσεις συνολικά 10,8 εκατομμύρια μετοχές ενισχύοντας τη ρευστότητά της, κι αφετέρου η Navios Maritime Acquisition Corp., συμφερόντων επίσης της Χιώτισσας πλοιοκτήτριας, για συνολικά 30,4 εκατομμύρια μετοχές έβαλε σε δύο δόσεις στα ταμεία της 100 εκατ. δολάρια.
 
Εντός του 2013, άλλες 8 ναυτιλιακές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τις 12 συνολικά που κατέφυγαν σε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης. Οι οκτώ αυτές ελληνικών συμφερόντων ετιαρίες, οι οποίες άντλησαν σχεδόν 750 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη Seaborne Capital Advisors.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.