ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΜΥΛΕ: Σήμερα αποφασίζει για τις κινητοποιήσεις-Ανέστειλαν την απεργία οι λιμενεργάτες

08:53 - 21 Ιουν 2016 | Ναυτιλία
ΟΜΥΛΕ: Σήμερα αποφασίζει για τις κινητοποιήσεις-Ανέστειλαν την απεργία οι λιμενεργάτες
Κρίνεται σήμερα το μέλλον των κινητοποιήσεων στα λιμάνια καθώς μετά τη χθεσινή απόφαση των λιμενεργατών του ΟΛΠ να αναστείλουν την απεργία, συνεδριάζει και η Ομοσπονδία των λιμενικών υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ (Ένωση Λιμενεργατών και η Ένωση Εποπτών-Αρχιεργατών) αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία μετά και τις τελευταίες διευκρινήσεις του υπουργού ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.
Αντιθέτως συνεχίζουν την κινητοποίηση οι υπάλληλοι του ΟΛΠ (ΟΜΥΛΕ) και οι λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης. Η ΟΜΥΛΕ προγραμματίζει για σήμερα νέα ανοικτή συγκέντρωση των μελών της και εν συνεχεία θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Αποφασιστικής σημασίας για τη στάση των λιμενεργατών ήταν η διάταξη-ρύθμιση που προστέθηκε από την κυβέρνηση στον κυρωτικό νόμο για τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ που αφορά τον Γενικό Κανονισμό προσωπικού και η οποία κατά τον υπουργό Ναυτιλίας διασφαλίζει απόλυτα τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Αντίθετα από την ΟΜΥΛΕ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη διατηρεί μεν σε ισχύ τον ΓΚΠ, αλλά ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στο Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. να τον καταργεί και να τον αντικαθιστά σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, χωρίς να αναφέρεται ρητά στη συλλογική διαπραγμάτευση ή στη διαδικασία της διοικητικής απόφασης που ήδη προβλέπονται.

Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει ότι εάν παραμείνει η φράση "κατάργηση", σημαίνει ότι η Cosco ως Ο.Λ.Π Α.Ε θα αποκτήσει πλήρες "διευθυντικό δικαίωμα" και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ειδικότερα σχετικά με την λύση της εργασιακής σχέσης.

Επίσης, οι μετατάξεις είναι σε επίπεδο εξαγγελίας και δεν γνωρίζουμε, όπως επισημαίνει, τι θα περιέχει η διάταξη και κατά πόσο μπορεί να καλύψει τους εργαζόμενους του Ο.ΛΠ. και Ο.Λ.Θ.

Μετά και την εξέλιξη αυτή και την αναστολή της απεργίας από την πλευρά των λιμενεργατών, θεωρείται ότι θα εξυπηρετηθεί και το κρουαζιερόπλοιο «Carnival Vista», από το οποίο θα αποβιβαστούν περίπου 4.500 επιβάτες και στη συνέχεια θα επιβιβαστούν άλλοι 4.500 προκειμένου να ξεκινήσουν νέα κρουαζιέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.