ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η HSW, οι Μινωικές και το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ

12:27 - 19 Ιαν 2017 | Ναυτιλία
Η HSW, οι Μινωικές και το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ
Φαίνεται ότι το σίριαλ με τη Hellenic Seaways και το εγχείρημα από τις Μινωικές Γραμμές να εξασφαλίσουν την εξαγορά της πλειοψηφίας, άνω του 50% σε πρώτη φάση, του μετοχικού κεφαλαίου της HSW όχι μόνο συνεχίζεται αλλά παίρνει και νέες διαστάσεις.

Αυτό ισχυρίζονται στο Λιμάνι, ύστερα από την είδηση που έκανε τον γύρο της αγοράς προ ημερών και αναφέρει ότι επιστολή που εστάλη πρόσφατα από τη Γενική Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής θέτει, μεταξύ άλλων, ζήτημα αυξήσεως κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής, καθώς εντόπισε ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι μικρότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου «το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».

 

Με δεδομένο πως με μια τέτοια κίνηση οι Μινωικές Γραμμές, που ήδη κατέχουν το 48,5% της Hellenic Seaways, θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του 51%, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς δύναται να επηρεάσει την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

 

Στην αγορά θυμούνται ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση,  η διοίκηση της HSW είχε τονίσει ότι θα λύσει το θέμα αυτό με την κερδοφορία των επόμενων πέντε οικονομικών χρήσεων, κάτι που φαίνεται να μην δέχεται η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε προτείνει ο Όμιλος Γκριμάλντι που είναι μεγαλομέτοχος στην εταιρεία, αλλά δεν έχει τον έλεγχό της. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτρέπει όποιον επενδυτή σχεδιάζει να εισέλθει στην εταιρεία και αυτό δίνε προβάδισμα στην κούρσα για τον έλεγχο της HSW στον όμιλο των Μινωικών.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δίνει ένα πρόσθετο «όπλο» στην πλευρά των Μινωικών οι οποίες ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση της Hellenic. Το θέμα είναι βέβαια, κατά πόσο αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και την έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιεί η Πειραιώς για τη διάθεση του ποσοστού της τάξης του 40,4% που αυτή κατέχει στη Hellenic και το οποίο επίσης επιδιώκουν να αποκτήσουν οι Μινωικές, συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.