ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ: Η πρόταση για συνεδριάσεις στην Κίνα έφερε αμηχανία

10:02 - 29 Ιουν 2017 | Ναυτιλία
ΟΛΠ: Η πρόταση για συνεδριάσεις στην Κίνα έφερε αμηχανία
Τη δική της συνεισφορά στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας θέλει να βάλει η διοίκηση του ΟΛΠ σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην πρώτη Γενική Συνέλευση επί εποχής Cosco, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΧΑΑ.

«Με δίκη μας καλή διάθεση να προσθέσουμε ευημερία στη χώρα. Θα κάνουνε ό.τι μπορούμε. Με διαφάνεια σας διαβεβαιώνουμε ο ΟΛΠ ότι είναι μια εταιρία που κάνει προσπάθεια με δίκαιο τρόπο να πετύχουμε στόχο μας Αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη κάνουνε ο,τι μπορούμε σύμφωνα με σχέδιο της Mackenzie» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ FU Chengqiu. «Θέλουμε να δούμε ένα καινούργιο ΟΛΠ σε σχέση με ναυπηγοεπισκευή, την κρουαζιέρα, τα logistics την ακτοπλοΐα κτλ» τόνισε.

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της ΓΣ και πρόεδρος του ΟΛΠ Wan Min αναφέρθηκε στο 2016 και το χαρακτήρισε ως έτος σταθμό. «Το 2016 αναμφίβολα αποτελεί έτος αναφοράς για την ΟΛΠ Α.Ε., καθώς πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση ποσοστού 51% του συνόλου των μετοχών του στον όμιλο της Cosco Shipping».

Σκληρή κριτική από τον Ανωμερίτη

Το πανηγυρικό κλίμα και έσπασε με τις παρεμβάσεις του ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος εκπροσωπώντας ποσοστό μετοχών καταψήφισε τα περισσότερα θέματα της ΓΣ και για άλλη μια φορά εξέφρασε την κάθετή αντίθεσή του με την πολιτική του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε ολική εκχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco. Επίσης κατέθεσε στο προεδρείο τετρασέλιδο υπόμνημα με κρίσιμα ερωτήματα προς τη νέα διοίκηση του ΟΛΠ. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Ελληνική Δικαιοσύνη, προκείμενου να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος όσοι εμπλέκονται.

Επίσης για πρωτοφανές γεγονός έκανε λόγο, ο κ. Ανωμερίτης , αναφερόμενος στην ανάθεση των καθηκόντων ελεγκτή του ΟΛΠ στην Price Waterhouse Coopers, «με τεράστια αμοιβή», όπως είπε όταν η ίδια εταιρεία διενεργεί ως Ορκωτός Ελεγκτής έλεγχο στην ΣΕΠ Α.Ε. η οποία συμβατικά ελέγχεται από τον ΟΛΠ. Η ίδια εταιρεία αποτελεί πλέον τον κοινό ελεγκτή ελεγχόμενου και ελέγχοντος.

Καταψήφισε, επιπλέον, την τροποποίηση του άρθρου 9 παρ 1 του Καταστατικού της εταιρείας (θέμα 10) βάσει του οποίου το ΔΣ της εταιρείας δύναται να συνεδριάσει στην Ηπειρωτική Κίνα ή στο Χονγκ Κονγκ. Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι αποτελεί πρόκληση και ντροπή για όσους εισηγήθηκαν το θέμα αυτό και θίγει ευθέως το φιλότιμο των Πειραιωτών και των μετόχων της εταιρείας. Όσοι το εισηγούνται αυτή την πρόταση , στην ουσία προτείνουν διαδικασίες αδιαφάνειας αφού στην Ηπειρωτική Κίνα ισχύουν κανόνες της λαϊκής κομμουνιστικής γραφειοκρατίας οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ηπειρωτική Κίνα δεν είναι Δραπετσώνα. Ο κ. Ανωμέριτης καταψήφισε την κατάργηση των υπογεγραμμένων όρων Συμβάσεων Εργασίας που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στην έννομη τάξη της χώρας. Πάντως με αίτημα του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη έκτακτη γενική συνέλευση στις 28/7 το θέμα των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ στο εξωτερικό (Κίνα και Χονγκ Κονγκ).

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών για το 2016 του ΟΛΠ ανήλθε σε 103,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ με το καθαρό αποτέλεσμα να εμφανίζεται βελτιωμένο σχεδόν στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας παρά την αρνητική συγκυρία. Επίσης εγκρίθηκε διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση 2016, το οποίο ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. ανέρχεται σε € 0,0892 ανά μετοχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 29 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.