ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OLAF: Διερευνά απάτη με ΦΠΑ από το λιμάνι του Πειραιά!

11:33 - 15 Ιουν 2018 | Ναυτιλία
OLAF: Διερευνά απάτη με ΦΠΑ από το λιμάνι του Πειραιά!
Στην αποκάλυψη ότι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της απάτης (OLAF), διερευνά ήδη περίπτωση απάτης παρακράτησης ΦΠΑ στο λιμάνι του Πειραιά, που εκτιμάται ότι κόστισε στην Ιταλία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της μη καταβολής του φόρου, προέβη, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών IngeborgGräßle.

Υποβάλλοντας την ερώτηση της, εκ μέρους της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής σημειώνει ότι, το ποσό που ζημιώθηκε η Ιταλία, λόγω της μη καταβολής ΦΠΑ από το λιμάνι του Πειραιά, ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αναφερόμενη, γενικότερα, στο θέμα της διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, υπογραμμίζει ότι:

-Οι παραδοσιακοί ίδιοι πόροι –κυρίως δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ και εισφορές για τη ζάχαρη– αντιπροσωπεύουν περίπου το 12,8% των ιδίων πόρων της ΕΕ.

-Στις αρχές του 2017, η OLAF ολοκλήρωσε την έρευνά της σε υπόθεση τελωνειακής απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπολόγισε ότι ο Κοινοτικός προϋπολογισμός υπέστη ζημία ύψους 1.987 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της μη καταβολής δασμών επί των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των υποδημάτων που εισήχθησαν από την Κίνα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την περίοδο 2013-2016. Χάριν σύγκρισης, βάσει των 272 ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2016, η OLAF συνέστησε την ανάκτηση συνολικά 631,1 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η έρευνα έφερε στο φως σημαντική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ όσον αφορά εισαγωγές μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της κατάχρησης της αποκαλούμενης Τελωνειακής Διαδικασίας 42, με την οποία αναστέλλεται η καταβολή του ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι αυτές οι απώλειες ΦΠΑ ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2013-2016.

- Επιπλέον, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η OLAF διερευνά μια νέα υπόθεση σχετικά με τον λιμένα του Πειραιά, που εκτιμάται ότι κόστισε στην Ιταλία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της μη καταβολής ΦΠΑ, ποσό που ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παρόλο που οι υποθέσεις αυτές είναι εμβληματικές λόγω κλίμακας, κάθε άλλο παρά μεμονωμένες είναι, και ενδέχεται να έρθουν στο φως υποθέσεις που αφορούν άλλα κράτη μέλη.

Τα ερωτήματα που υποβάλλονται εύλογα και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις της Κομισιόν.

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα μπορούσε να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτως ώστε να ανακτηθούν οι ίδιοι πόροι της ΕΕ που δεν έχουν εισπραχθεί;

– Θεωρεί η Κομισιόν ότι ο κανονισμός του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και οι προταθείσες τροποποιήσεις του άρθρου 13, συνιστούν επαρκή απάντηση στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τη διευκόλυνση της ροής πληροφοριών μεταξύ φορολογικών και τελωνειακών αρχών στον τομέα των εισαγωγών;

– Ποιες δυνητικές δράσεις σχεδιάζει να αναλάβει η Κομισιόν για να εναρμονίσει και να τυποποιήσει την εφαρμογή των τελωνειακών ελέγχων από τα κράτη μέλη;

– Ποια άλλα μέτρα εξετάζει η Επιτροπή προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους απάτες στο μέλλον;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.