ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε διαφορετική ρότα από ΟΛΠ-ΟΛΘ η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών

12:47 - 30 Οκτ 2018 | Ναυτιλία
Σε διαφορετική ρότα από ΟΛΠ-ΟΛΘ η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών
Με στόχο την παραχώρηση μέρους δραστηριοτήτων κι όχι του συνόλου των υποδομών όπως στην περίπτωση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των δέκα λιμανιών που βρίσκονται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ουσιαστικά για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας που διαθέτουν Οργανισμούς Λιμένος σε μορφή Α.Ε. επιλέγεται το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων κι όχι της πώλησης μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το μοντέλο των υποαραχωρήσεων, (για το οποίο είχε κάνει λόγο ότι αποτελεί κεντρική επιλογή ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης κατά την πρώτη ενημέρωση δημοσιογράφων μετά την ανάληψη των καθηκόντων του) έχει το πράσινο φως τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο κι από τους θεσμούς. Άλλωστε, εσχάτως, λόγω επέλασης κινεζικών και ρωσικών κεφαλαίων στην ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, οι  αρχές και στις δυο πλευρές δεν «καλοβλέπουν» τις πωλήσεις λιμανιών που αποτελούν κομβικές υποδομές με ευρύτερο, του εμπορικού, χαρακτήρα. Αντίθετα προκρίνουν τον επιμερισμό σε εξειδικευμένους επενδυτές των διαφόρων λιμενικών δραστηριοτήτων (logistics, containers, car terminal, cruise terminal) και τον ισχυρό ρόλο δημόσιων αρχών.

Σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑ με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμανιών και η προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναπτύξουν κάθε επιμέρους δραστηριότητα στα εν λόγω λιμάνια, κάτι που το δημόσιο δε θα μπορούσε να κάνει.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση το συντομότερο δυνατό, ώστε ο σχετικός νόμος να ψηφισθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.