ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισοζύγιο πληρωμών: Θετική ώθηση από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 9μηνο

10:57 - 21 Νοε 2018 | Ναυτιλία
Ισοζύγιο πληρωμών: Θετική ώθηση από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 9μηνο
Σημαντική άνοδο καταγράφει το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το εννεάμηνο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αναθεώρηση του τρόπου κατάρτισης του σχετικού λογαριασμού από την Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο όπως αναφέρεται την πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή των επιδόσεων της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Ειδικότερα το διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου το ναυτιλιακό συνάλλαγμα σημείωσε άνοδο 12,6% και ανήλθε στα 12.178,8 εκατ. ευρώ, έναντι 10.797,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και 9.288,0 εκατ. ευρώ το 2016. Η επίδοση αυτή, που αντικατοπτρίζει την καλύτερη εικόνα των ναυλαγορών το 2018 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, συμβάλλει στην ενίσχυση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικά τον Σεπτέμβριο η άνοδος του ναυτιλιακού συναλλάγματος ήταν της τάξης του 29%, με τα έσοδα από τις θαλάσσιες μεταφορές να φτάνουν τα 1.509,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1.229 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 και 1.056,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Με ειδική ανακοίνωση η ΤτΕ επισημαίνει ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο 2018 προχωρεί σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο κατάρτισης των λογαριασμών των θαλάσσιων μεταφορών του ισοζυγίου πληρωμών. Συγκεκριμένα, αντί των στοιχείων διακανονισμού τραπεζικών συναλλαγών (bank settlements data) που χρησιμοποιούνταν έως και τον Αύγουστο του 2018, θα χρησιμοποιούνται πλέον διεθνείς βάσεις δεδομένων και διοικητικές πηγές που αφορούν τη ναυτιλία. Με τη χρήση των νέων πηγών, τα στοιχεία θαλάσσιων μεταφορών του ισοζυγίου πληρωμών αντικατοπτρίζουν συναλλαγές που πραγματοποιούνται για διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές εντός και εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών ρεσιών θαλάσσιων μεταφορών του ισοζυγίου πληρωμών αποτύπωναν επαρκώς τις ναυτιλιακές εξελίξεις και δεν συντρέχει ανάγκη αναθεώρησής τους.

Ο νέος τρόπος

Σύμφωνα με την ΤτΕ η νέα προσέγγιση επιτρέπει τον λεπτομερή υπολογισμό των εσόδων και εξόδων σε μηνιαία βάση, αξιοποιώντας και συσχετίζοντας πληροφορίες τόσο από εγχώριες διοικητικές πηγές όσο και από διεθνείς βάσεις δεδομένων που τηρούνται από διεθνείς οίκους και έχουν υποδειχθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, ως αξιόπιστοι πάροχοι πληροφόρησης. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και ειδικούς σε θέματα λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας και έχει παρουσιαστεί κατά την επίσκεψη εκπροσώπων της ΕΚΤ και της Eurostat στην ΤτΕ τον Νοέμβριο του 2017. Τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που επηρεάζονται από την αναθεώρηση περιλαμβάνουν: εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων, προμήθειες εφοδίων για τα μεταφορικά μέσα, υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, υπηρεσίες για επισκευές, ασφαλιστικές υπηρεσίες, πρωτογενή εισοδήματα (εισόδημα από εργασία και επενδύσεις), δευτερογενή εισοδήματα και χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε δάνεια και καταθέσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.