ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Master Plan ΟΛΠ: Παράταση αποφάσεων για 4η προβλήτα-car terminal

08:39 - 26 Σεπ 2019 | Ναυτιλία
Master Plan ΟΛΠ: Παράταση αποφάσεων για 4η προβλήτα-car terminal
Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, του σχεδίου δηλαδή της Cosco για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού Πειραιά και της χερσαίας ζώνης.

Τελικά μετά από διακοπές κι εντάσεις η ΕΣΑΛ έδωσε πράσινο φως στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων που περιγράφονται στο master plan, με εξαίρεση τη νέα προβλήτα για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και το car terminal.

Αυτά τα δυο έργα προστέθηκαν στο master plan τον Αύγουστο. Γι' αυτό δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μελετήσουν το νέο σχέδιο και να καταθέσουν κείμενο με τις δικές τους προτάσεις. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο master plan δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση όπως ορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Από την πλευρά τους στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να τεθεί το σχέδιο σε διαβούλευση καθώς πρόκειται για τροποποιημένο επί του αρχικού σχεδίου ανάπτυξης και όχι για νέο, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φορέων, οι οποίοι ανέφεραν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και ότι πρόκειται για νέο και όχι για τροποποιημένο.

Τα δυο έργα αυτά αφορούν παρεμβάσεις στο μόλο της ΔΕΗ και στο μόλο της Δραπετσώνας όπου αξιοποιείται κυρίως για έργα ναυπηγοεπισκευής έναντι χαμηλού μισθώματος και όπου σχεδιάζεται επέκταση του σταθμού για μεταφορά αυτοκινήτων. Στη μεν ΔΕΗ σχεδιάζεται προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων δυναμικότητας 2,8 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων (TEU) και θα βρίσκεται ανατολικά του προβλήτα Ι, στην περιοχή, που ονομάζεται Γ2 και έχει προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και θα επανέλθουν προς έγκριση στην ΕΣΑΛ εντός 10 ημερών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:49 - 26 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.