ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πακέτο ρυθμίσεων για την επόμενη μέρα των ναυπηγείων

10:11 - 11 Φεβ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πακέτο ρυθμίσεων για την επόμενη μέρα των ναυπηγείων
Σειρά ρυθμίσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας μετεξέλιξης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε πόλο ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και προσέλκυσης επενδυτών σε αυτά, προώθησε χτες το Υπ. Οικονομικών με τροπολογία στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης για 20 έτη, με δυνατότητα παράτασης, του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου ή κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα εντός της έκτασης, που βρίσκονται τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Επίσης, προβλέπεται η καταβολή τιμήματος για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης ζώνης ή τμήματος αιγιαλού και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου. Το ύψος του θα καθορίζεται σε όρους αγοράς με Κοινή απόφαση των Γενικών Διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίσης με την τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης κτηρίων και λοιπών κατασκευών που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

- Αναστέλλεται η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και επιτρέπεται η μεταβίβαση των ως άνω κτηρίων και κατασκευών και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί αυτών καθώς και η εξέλιξη και ολοκλήρωση κάθε διοικητικής λειτουργίας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την οργάνωση και εν γένει λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

- Προβλέπεται η καταβολή και εξόφληση παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του προστίμου υπαγωγής από τον αποκτώντα την κυριότητα των ακινήτων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω μεταβίβασης της κυριότητας.

- Απαγορεύεται η εκτέλεση εργασιών εντός των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων, που τελούν υπό ειδική διαχείριση άνευ προηγούμενης λήψης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας κατά τις κείμενες διατάξεις.

- Διατηρείται σε ισχύ η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του εναπομείναντος ενεργητικού αυτής, στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης και μεταβιβάζεται στον ειδικό διάδοχο της επιχείρησης.

- Προβλέπεται ότι το ακίνητο, που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δύναται να μεταβιβάζεται ολόκληρο ή κατά τμήματα σε τρίτους στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.