ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Ελευσίνας- ONEX: Κρίσιμη ημερομηνία για τη διάσωση

11:59 - 12 Μαρ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Ελευσίνας- ONEX: Κρίσιμη ημερομηνία για τη διάσωση
Κρίσιμη ημερομηνία η σημερινή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση που εκτός απροόπτου θα εγκρίνει μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στην ONEX.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Νεώριον,  μητρικής της εταιρίας Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας, γίνεται με θέμα τη μεταβίβαση – εξυγίανσή της καθώς και τη μεταβίβαση των μετοχών της Νεώριον ΑΕ Συμμετοχών.

Ειδικότερα, οι μετοχές τόσο της μητρικής, όσο και της θυγατρικής (ναυπηγεία Ελευσίνας) θα μεταβιβαστούν στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS του Π. Ξενοκώστα, με την οποία από τα τέλη Μαϊου 2019 έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με την ολοκλήρωση της συνέλευσης θα πρέπει να ακολουθήσει μεταβίβαση των μετοχών του νυν προέδρου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκου Ταβουλάρη, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του σχεδίου εξυγίανσης με την κατάθεση του στο Πρωτοδικείο.

Η διαδικασία εξυγίανσης βασίζεται στο "μοντέλο" που ακολουθήθηκε και και στο Νεώριο. Θα γίνει λοιπόν η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων σε μία ενδιάμεση εταιρεία, που μαζί με τους πιστωτές θα πάει στο δικαστήριο, ώστε να βγει η δικαστική απόφαση και θα συνεχίσει η λειτουργία του ναυπηγείου από την ONEX μέχρι την τελική μεταβίβαση. Θα πρέπει, λοιπόν, σε αυτή τη διαδικασία να συναινέσει και τυπικά ο κ. Ταβουλάρης.

Σημειώνεται ότι τα Ναυπηγεία έχουν ένα χρέος που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί εν μέρει γιατί το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει το 70% της μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να παραλάβει τις δύο τορπιλακάτους που κατασκευάζονται εκεί.

Στόχος είναι τα Ναυπηγεία να μπουν σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά παράλληλα όλες οι ενέργειες να γίνουν με την επιχείρηση εν λειτουργία, για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί η παραγγελία του  Πολεμικού Ναυτικού.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.