ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μηδενίστηκαν» οι κρατήσεις στο yachting-Τα αιτήματα του κλάδου Κύριο

08:00 - 05 Μαϊ 2020 | Ναυτιλία
«Μηδενίστηκαν» οι κρατήσεις στο yachting-Τα αιτήματα του κλάδου
Δραματική είναι η κατάσταση στον κλάδο του επαγγελματικού yachting, λόγω των ισχυρών αναταράξεων που επέφερε στη φετινή τουριστική περίοδο η πανδημία του κορονοϊού.

Οι ακυρώσεις ναυλώσεων επαγγελματικών σκαφών φτάνουν το 90% - υπό περιπτώσεις ακόμη και το 100% - και οι επιχειρήσεις του κλάδου - από πλοιοκτήτριες μέχρι εταιρείες πρακτόρων - είναι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, επισημαίνει στο Reporter ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος.

Παράλληλα, η πανδημία έχει εντείνει την ανεργία των ναυτικών, καθώς οι εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις, ενώ βαθαίνει η κρίση στα ναυπηγεία και σε όλα τα συναφή με τα σκάφη επαγγέλματα.

«Εάν δεν υπάρξουν ναυλώσεις από τον Ιούλιο και έπειτα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» σημειώνει ο κ. Στελλιάτος, εστιάζοντας στους υφιστάμενους περιορισμούς για τις μετακινήσεις. Ειδικότερα, εξηγεί ότι η βελτίωση των συνθηκών στο yachting δεν εξαρτάται από τα σκάφη, αλλά από τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις και τα πρωτόκολλα που θα αποφασίσουν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών. Σε πρώτη φάση, πρέπει να αρθούν οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του κλάδου είναι η κίνηση των Ευρωπαίων τουριστών και το πλάνο τους για το καλοκαίρι. Εάν η τάση είναι ο εσωτερικός τουρισμός, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Αντίστοιχα και στη δική μας περίπτωση, δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες από τον εγχώριο τουρισμό, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ, η πλειονότητα των ιδιοκτητών των σκαφών είναι ξένοι. Παρ' όλα αυτά, γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας ενημερωτικής καμπάνιας για το πώς μπορεί ο Έλληνας τουρίστας να ναυλώσει ένα σκάφος. 

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα του κλάδου, η ΕΠΕΣΤ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα σκάφη και τα πληρώματα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται επαφές με το υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση μίας λύσης για τον ΦΠΑ στις εκμισθώσεις των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τις μαρίνες για μείωση κατά 40% των χρεώσεων στα τιμολόγια των επαγγελματικών σκαφών, ενώ διατυπώνεται αίτημα για την κατάργηση του τέλους πλεύσης και παραμονής εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, ο κ. Στελλιάτος στέλνει μήνυμα στήριξης στο γενικό νοσηλευτικό προσωπικό, που «μάχεται» αυτούς τους μήνες κατά της πανδημίας.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.