ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεδίο επενδυτικών ευκαιριών οι μαρίνες του Ιονίου-Το «στοίχημα» της Κέρκυρας Κύριο

08:30 - 21 Σεπ 2020 | Ναυτιλία
Πεδίο επενδυτικών ευκαιριών οι μαρίνες του Ιονίου-Το «στοίχημα» της Κέρκυρας
Στο λιμάνι της Κέρκυρας στρέφεται το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας καταρτίσει ένα πλάνο δημιουργίας ισχυρού δικτύου μαρινών στο Ιόνιο.

Ειδικότερα, με βάση το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του Ταμείου, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Όπως μεταφέρεται στο Reporter από ανθρώπους κοντά στις διαδικασίες, παρότι ο Οργανισμός δε συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια αξιοποίησης μέσα από την πώληση μετοχών ή την υπο-παραχώρηση, όπως συμβαίνει με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας, θα διερευνηθεί αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ορισμένες από τις μαρίνες του. Το λιμάνι της Κέρκυρας παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, με άξονα την κρουαζιέρα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο κορονοϊός έφερε τα «πάνω κάτω» στον κλάδο, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του λιμανιού.

Σύμφωνα, με τις πληροφορίες του Reporter, με τις μαρίνες Αργοστολίου και Ζακύνθου σε αρκετά ώριμη κατάσταση, πιθανή επενδυτική κίνηση σε αυτές της Κέρκυρας, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη δικτύου μαρινών στο Ιόνιο, «πόλο έλξης» για τους τουρίστες, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ενισχυτικά στη σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με το Ιόνιο, λειτουργεί και η μαρίνα Ιτέας, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η μαρίνα Αργοστολίου περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών, ενώ η μαρίνα Ζακύνθου χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 31 στρεμμάτων, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών. Τη δεδομένη χρονική στιγμή διευθετούνται ορισμένες λεπτομέρειες και άμεσα αναμένονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα, στο μεν Αργοστόλι επίκειται η ολοκλήρωση της εργασίας της επιτροπής χάραξης αιγιαλού της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και στη δε Ζάκυνθο διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα Ιτέας, στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται ότι στις 16 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους είναι προγραμματισμένη η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με μοναδικό ενδιαφερόμενο τον Όμιλο Εταιρειών Κυριακούλη. Για τις 2 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί, τέλος, η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με τον Όμιλο Grimaldi να είναι ένας από τους «μνηστήρες».

H επίσπευση της αξιοποίησης των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων είναι τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ για την ορθότερη διαχείριση του μεγάλου χαρτοφυλακίου του εν μέσω των ιδιαίτερα δυσχερών συνθηκών που επέφερε η πανδημία, σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο Reporter.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 21 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.