ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανταλλαγή εξωδίκων στα ναυπηγεία Ελευσίνας Κύριο

17:48 - 30 Οκτ 2020 | Ναυτιλία
Ανταλλαγή εξωδίκων στα ναυπηγεία Ελευσίνας
Ένα ακόμη «επεισόδιο» προστίθεται στο μακρόχρονο «σίριαλ» της εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά την ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους της Νεώριον Συμμετοχών.

Όπως επιβεβαιώνουν άνθρωποι κοντά στις διαδικασίες στο Reporter, την αρχή έκανε η AXIS SA, η οποία ελέγχει το 24,02% της εταιρείας. Με το εξώδικό της στη διοίκηση της Νεώριον Συμμετοχών, η AXIS έκανε λόγο για επιβλαβή λειτουργία των ναυπηγείων Σύρου και ταυτόχρονα ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τη διακοπή της εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Παρότι είναι μυστήριο ποιος ελέγχει τη συγκεκριμένη εταιρεία, κύκλοι της αγοράς μιλούν για σύνδεση με την οικογένεια Ταβουλάρη.

Άμεση ήταν η απάντηση της FEYTEA Holding LTD, συμφερόντων ΟΝΕΧ, του Πάνου Ξενοκώστα, η οποία ελέγχει το 52,93% της Νεώριον Συμμετοχών. Στο απαντητικό εξώδικο, η εταιρεία χαρακτήρισε ψεύδη όσα της καταλογίζονται από την AXIS, ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο πραγματικός μέτοχος της εταιρείας και γιατί απείχε τα τελευταία χρόνια από τις διαδικασίες εξυγίανσης, ενώ έκανε λόγο για «ύποπτα» οικονομικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι σχετικοί έλεγχοι, με χρέη της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Πηγές κοντά στις προσπάθειες εξυγίανσης επισημαίνουν στο Reporter πως «αυτές οι κινήσεις είναι το κύκνειο άσμα της οικογένειας Ταβουλάρη», ενώ προσθέτουν ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και η εξυγίανση θα προχωρήσει κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία εξυγίανσης, την οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός Development Finance Corporation (DFC) για λογαριασμό του στρατηγικού επενδυτή, της ONEX, θα προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 106 ΒΔ του πτωχευτικού δικαίου και θα υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός οικονομοτεχνικός έλεγχος (due diligence).

Τις διαδικασίες παρακολουθούν με αγωνία οι περίπου 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα ετών. Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή η νέα τροπολογία παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνέχιση της μισθοδοσίας τους.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:09 - 30 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.