ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία METIS-Neptune Lines με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη

19:05 - 07 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Συνεργασία METIS-Neptune Lines με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη
Η METIS Cyberspace Technology Α.Ε. υλοποιεί σύμβαση συνεργασίας στο σύνολο του στόλου της Neptune Lines για την υλοποίηση λύσης συλλογής δεδομένων και εξειδικευμένης ανάλυσης αυτών με την χρήση μια εξαιρετικά προηγμένης πλατφόρμας, η οποία αξιοποιεί τις τεχνολογίες του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης.

Με τη συνεργασία αυτή η Neptune Lines κάνει το πρώτο βήμα στην υιοθέτηση τεχνολογιών Α.Ι. για την διαχείριση του συνόλου των εξειδικευμένων, στη μεταφορά αυτοκινήτων και φορτηγών, πλοίων της.

Στα πλοία της Neptune Lines έχει ήδη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός  - η αυτοματοποιημένη λύση συλλογής δεδομένων της οποίας η εγκυρότητα και η ακρίβεια έχει πιστοποιηθεί από τον Lloyds Register.

Η πλατφόρμα της METIS χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ασύρματων ευφυών συλλεκτών ΙοΤ για τη λήψη σημάτων από διάφορα σημεία του πλοίου και από μηχανικό εξοπλισμό διαφορετικών κατασκευαστών. Κατά την ανάλυση της απόδοσης του πλοίου γίνεται ενσωμάτωση και άλλων, εξωγενών δεδομένων από πηγές όπως το AIS, από δεδομένα που λαμβάνονται σχετικά με την καθημερινή / άφιξη / αναχώρηση των πλοίων από την τακτική υποβολή εκθέσεων του καπετάνιου όπως και από καιρικές προβλέψεις. Όλα τα δεδομένα συγχρονίζονται και χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών, όπως η αυτοματοποιημένη υποβολή αναφορών (noon report), η ανάλυση της απόδοσης του πλοίου σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο καθώς και η ανάλυση της συμπεριφοράς του πλοίου σε σχέση με τον καιρό τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι προσβάσιμα μέσω της cloud πλατφόρμας της METIS προβάλλοντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες όπως η κατάσταση των κύριων μηχανών (ΜΕ), των γεννητριών ντίζελ (DGs), των συστημάτων επεξεργασίας θαλασσίου έρματος (BWTs) και άλλων μηχανημάτων, καθώς και στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμου. Παράλληλα η πλατφόρμα METIS επιτρέπει στην ομάδα διαχείριση της Neptune χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης να παρακολουθεί κρίσιμους δείκτες (KPIς), όπως η ισχύς σε σχέση με τη ταχύτητα για το πλήρες εύρος ταχύτητας του πλοίου και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επίσης έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εικονικά σενάρια δρομολόγησης (what if scenarios) για να σταθμίσει τις συνέπειες στα καύσιμα και στους χρόνους άφιξης κάτω από διαφορετικές συνθήκες (ταχύτητα, draft, κλπ.) και λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη την τρέχουσα κατάσταση του πλοίου και τις καιρικές προβλέψεις. Τα στελέχη της Neptune μπορούν ακόμη να μετρήσουν την απόδοση των πλοίων σε σχέση με τα εκάστοτε ναυλοσύμφωνα (CPAs).

«Ως κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών μεταφοράς οχημάτων που δραστηριοποιείται σε περισσότερα από 40 λιμάνια, η Neptune Lines αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αυτοκινητοβιομηχανίας», λέει ο Νίκος Πατεράκης, Chief Operating Officer της Neptune. «Τα τελευταία χρόνια, οι συσκευές IoT και η τεχνολογία NLP μέσω των δεδομένων που συλλέγουν έγιναν βασικοί παράγοντες για την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η οποία στο τέλος οδηγεί σε καλύτερη απόδοση για τους πελάτες και τη βιομηχανία logistics. Είναι καιρός η ναυτιλία να προσαρμοστεί γρήγορα στις αλλαγές, να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες και να φτάσει στο επόμενο επίπεδο απόδοσης, εξειδίκευσης και ποιότητας των υπηρεσιών που απαιτούνται στην εποχή μας.»

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η METIS θα αναπτύξει και επιπλέον λειτουργικότητα προσαρμοσμένη στις εξειδικευμένες ανάγκες της Neptune Lines. Στη λειτουργικότητα αυτή περιλαμβάνεται η δυνατότητα συνεχούς βελτιστοποίησης του προφίλ ταχύτητας στις διαδρομές της στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, η παρακολούθηση δεικτών εκπομπής καυσαερίων και η αξιολόγηση της απόδοσης αντιρρυπαντικών χρωμάτων επικάλυψης γάστρας. Παράλληλα θα παρέχεται παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας των γεννητριών όταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίων ρύπων.

«Η Neptune Lines είναι ένας νέος πελάτης με πλοία ειδικού τύπου τα οποία πρώτη φορά εντάσσονται στην πλατφόρμα της METIS, αλλά η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ενδυναμώνει τις ναυτιλιακές εταιρείες στο ταξίδι τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πλήρως εφαρμόσιμη σε όλα τα είδη πλοίων», λέει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της METIS. «Η αυτοματοποιημένη απόκτηση δεδομένων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο από όλες τις διαθέσιμες πηγές παρέχει μια πλούσια εικόνα υψηλής ανάλυσης για την απόδοση του πλοίου σε αντίθεση με το συνονθύλευμα αποσπασματικών και αναξιόπιστων δεδομένων που λαμβάνονται με χειροκίνητες διαδικασίες. Η METIS είναι η μόνη πλατφόρμα η οποία καλύπτει την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας από άκρο σε άκρο, υποστηριζόμενη από τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Η πραγματική αξία της λύσης είναι αυξανόμενη με το χρόνο, εφαρμόζεται σε όλο το στόλο και τα αθροιστικά οφέλη είναι πολύ περισσότερα από το απλό άθροισμα των επιμέρους τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών ενώ η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της η METIS έχει υλοποιήσει τη λύση της σε σχεδόν 250 πλοία συλλέγοντας περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια σήματα δεδομένων σε μηνιαία βάση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εταιρεία έλαβε το Βραβείο Big Data στα 17α ετήσια ναυτιλιακά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 07 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.