ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φορτσάρει» το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια-Αντίστροφη μέτρηση για το Ηράκλειο Κύριο

12:15 - 03 Απρ 2021 | Ναυτιλία
«Φορτσάρει» το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια-Αντίστροφη μέτρηση για το Ηράκλειο
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια της χώρας, με τα επενδυτικά βλέμματα να στρέφονται πλέον στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reporter, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του κρητικού λιμένα, με το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι αρμόδιοι φορείς κινήθηκαν ταχέως και διευθέτησαν τα εκκρεμή ζητήματα του προηγούμενου διαστήματος, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί το momentum με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για το λιμάνι.

To λιμάνι του Ηρακλείου περιλαμβάνει πέντε προβλήτες, οι οποίοι διευκολύνουν την κυκλοφορία πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και γενικού φορτίου, containerships, καθώς, επίσης πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. Επίσης, εξυπηρετεί αλιευτικά σκάφη και yachts. Οι επενδυτές έχουν «λοκάρει» κυρίως τα τμήματα ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας. Είναι γνωστό πως για το λιμάνι ενδιαφέρεται ο Όμιλος Grimaldi, ενώ είναι αρκετά πιθανό να συμμετάσχουν και ανταγωνιστικοί όμιλοι, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για την Ηγουμενίτσα, όπως η Attica Group. 

Αργότερα Βόλος και μαρίνες Κέρκυρας

Παράλληλα, οι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως αργότερα, μετά τον Απρίλιο, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου. Παρότι οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως η περίπτωση του Βόλου θα συνδυαστεί με το Ηράκλειο, προτιμήθηκε να καθυστερήσει λίγο περισσότερο για να μη συμπέσουν πολλοί διαγωνισμοί και μειωθεί, έτσι, το ενδιαφέρον. Πάντως είναι βέβαιο πως και το θεσσαλικό λιμάνι προσελκύει τα βλέμματα. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός παράγοντας έχει εκφράσει από πολύ νωρίς τις διαθέσεις του, ενώ ακούγεται και το όνομα της ελληνικής εταιρείας logistics, Goldair, η οποία συμμετέχει, ως μέλος κοινοπραξιών, στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Επίσης, σε καλό σημείο βρίσκονται οι μαρίνες της Κέρκυρας και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης και η κατάσταση μοιάζει πλέον να έχει «ωριμάσει». Μία πιθανή επενδυτική κίνηση στην Κέρκυρα, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη δικτύου μαρινών στο Ιόνιο, «πόλο έλξης» για τους τουρίστες, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Λιμένος του νησιού δε βρίσκεται ακόμη στα άμεσα πλάνα αξιοποίησης μέσα από την πώληση μετοχών ή την υπο-παραχώρηση.

Η short list για Ηγουμενίτσα

Μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για τους τελικούς «μνηστήρες» σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, η αγορά αναμένει και τη σχετική λίστα για την Ηγουμενίτσα. Ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών «τρέναρε» τις διαδικασίες, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός Απριλίου θα γίνει γνωστεί η short list. 

Αναλυτικά τα σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον:

  • ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
  • DANTHIA SHIPPING COMPANY LIMITED
  • MARG LTD
  • PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED
  • QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
  • ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED - MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.
  • ΟΛΘ ΑΕ

Στη δεύτερη φάση, οι επιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), στο οποίο έχει «φορτωθεί» το σύνολο των εμπιστευτικών πληροφοριών για τα προφίλ των λιμανιών. Κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με επενδυτικό πλάνο, για τα επόμενα 40 χρόνια. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής. Για την οριστικοποίηση των συμφωνιών με τον ανάδοχο, ίσως χρειαστεί έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείτο χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2021. 

Κυβερνητική πρωτοβουλία

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατόπιν πρωτοβουλίας των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συστήνεται κυβερνητική επιτροπή παρακολούθησης της αξιοποίησης των λιμένων. Όπως γνωστοποιήθηκε μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, η επιτροπή συγκροτείται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ και είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:19 - 03 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.