ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «πράσινες» επενδύσεις βγάζουν από το κάδρο τα ορυκτά καύσιμα

16:50 - 21 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Οι «πράσινες» επενδύσεις βγάζουν από το κάδρο τα ορυκτά καύσιμα
Τα «πράσινα» ομόλογα και τα δάνεια, που κατευθύνονται σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, έχουν ξεπεράσει φέτος σε αξία την χρηματοδότηση σε ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα οποία καλύπτουν πάνω απο 130 υπηρεσίες πίστωσης σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 203 δισ. δολάρια σε ομόλογα και δάνεια έχουν μεταφερθεί έως και τις 14 Μαΐου σε «πράσινα» projects και φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις, έναντι 189 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκαν σε φορείς υδρογονανθράκων.

Με τις πρόσφατες υποσχέσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας και με την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με τουλάχιστον 4 τρισ. δολάρια, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέα «πράσινα» deals κατά την επόμενη δεκαετία.

Η διαρκής ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζονται στα 3 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της S&P Global.

Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) τόνισε αυτή την εβδομάδα πως πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες οι χρηματοδοτήσεις, που αφορούν νέα έργα εφοδιασμού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, για να επιτευχθούν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές ρύπων και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο οργανισμός πρότεινε ακόμη να σταματήσουν έως το 2035 να πωλούνται αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 21 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.