ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελβετικό tanker απελευθερώνεται μετά από τρία χρόνια κράτησης στη Νιγηρία

19:03 - 24 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Ελβετικό tanker απελευθερώνεται μετά από τρία χρόνια κράτησης στη Νιγηρία
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας συμφώνησε να απελευθερώσει το ελβετικής σημαίας δεξαμενόπλοιο, San Padre Pio, το οποίο τελούσε υπό κράτηση από τις 23 Ιανουαρίου του 2018.

Η συμφωνία απελευθέρωσης του πλοίου υπεγράφη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Νιγηρίας και τον Ελβετό πρέσβη στη Νιγηρία, όπως ενημέρωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από επίπονες διπλωματικές προσπάθειες» προσθέτει το ελβετικό ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό της υπόθεσης, το San Padre Pio «αναχαιτίστηκε», καθώς κατηγορήθηκε για παράνομη είσοδο στα ύδατα της Νιγηρίας, αλλά και για παράνομη διακίνηση diesel, κατηγορίες τις οποίες απέρριψε ο καπετάνιος του πλοίου, υποστηρίζοντας ότι κινούνταν σε διεθνή ύδατα.

Η κράτηση του πλοίου δημιούργησε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα η ελβετική κυβέρνηση να απευθυνθεί στο ναυτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (United Nation’s maritime court).

Σημειώνεται ότι το tanker, χωρητικότητας 7,616 dwt, ανήκει στην ελβετική ναυτιλιακή εταιρεία, ABC Maritime. Από την πλευρά της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία τόνιζε επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια πως υπερασπίστηκε με επιτυχία το San Padre Pio ενάντια στις κατηγορίες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νιγηρίας.

«Πλέον είναι στο “χέρι” της Νιγηρίας να απελευθερώσει το πλοίο και τις εταιρείες που εμπλέκονται στη λειτουργία του San Padre Pio και να λάβει τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα για την άμεση αναχώρηση του πλοίου», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας.

Πέραν της δικαστικής περιπέτειας, οι ελβετικές αρχές κατήγγειλαν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση από πειρατές τον Απρίλιο του 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:05 - 24 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.