ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημέρα Ναυτικών: Εορτασμός με τα πληρώματα στο «μάτι του κυκλώνα»

14:17 - 25 Ιουν 2021 | Ναυτιλία
Ημέρα Ναυτικών: Εορτασμός με τα πληρώματα στο «μάτι του κυκλώνα»
Την ανάγκη, να μπει τέλος στους περιορισμούς στα ταξίδια και να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς τα προγράμματα εμβολιασμού των ναυτικών, επισημαίνει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), με αφορμή το σημερινό εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας των Ναυτικών».

Το ζήτημα της ανανέωσης των πληρωμάτων -που είναι εγκλωβισμένα λόγω των περιορισμών κατά της Covid- παραμένει κρίσιμο και σε αυτό το πλαίσιο οι φορείς του ICS ζητούν εκ νέου από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ναυτικών.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ICS, Esben Poulsson, σχολίασε την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Η σημερινή κρίση στην αλλαγή των πληρωμάτων είναι άνευ προηγουμένου, καθώς επίσης και ο καταστροφικός αντίκτυπος που έχει στους ναυτικούς σε όλο τον κόσμο», είπε μετά το πέρας της τριμηνιαίας συνεδρίασης του ΔΣ του ICS.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα δεινά που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί. Όλοι έχουν επωφεληθεί από την αυτοθυσία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα κράτη έχουν καθήκον να δώσουν προτεραιότητα στους ναυτικούς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς και να κρατήσουν τον λόγο τους για να επιτρέψουν τις αλλαγές στα πληρώματα.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της κρίσης θα γίνουν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία τόσο των ναυτικών όσο και του παγκόσμιου εμπορίου.

Πρέπει να το καταλάβουν. Οι ναυτικοί δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι κόρνες των πλοίων θα ηχήσουν σήμερα με σκοπό να στείλουν μήνυμα στις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα και με σκοπό ο κόσμος να καταλάβει».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, η κρίση επιδεινώνεται: το ποσοστό των ναυτικών, που εργάζονται ενώ έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, αυξήθηκε από 5,8% το Μάιο του 2021 σε 7,4% τον Ιούνιο.

Το ICS εκτιμά ότι περίπου 900.000 ναυτικοί προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένη τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Προς το παρόν, 12 χώρες δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών, με το Βέλγιο και την Ολλανδία να εμβολιάζουν τα πληρώματα που παραδίδουν αγαθά στα λιμάνια τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 25 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.